НОВИНИ

Задържаха изпитващи и инструктори в схема за купуване на книжки (ОБЗОР)

Повече от 115 000 лв. са открити у 12-те служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", които бяха арестувани по подозрения в корупция. В поредната схема за купуване на шофьорски изпити са задържани и двама собственици на автошколи. Сигналът за корупционната схема е получен в ГДБОП на 16 май, но периодът, който се разследва е от началото на годината. Заради акцията на ГДБОП и Спецпрокуратура днес изпитите по кормуване в столицата бях отложени.

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 08.06.2017
5005
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Целта на престъпната схема била да се манипулира жребия при провеждането на изпита по кормуване. Неподготвените курсисти плащали през собствениците на школите пари, които трябвало да стигнат до изпитващите. По този начин резултатите от изпита се манипулирали. Исканите суми били малки - между 50 и 100 лв.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Вероятно част от сумите са заплащани за това определено лице да се падне при определен изпитващ. Част от изпитващите казаха, че те не взимат пари от хора, които могат да управляват автомобили.

В хода на разследването са открити над 115 000 лева в различни валути. До този момент са направени 36 претърсвания. Сумата вероятно ще нарасне, тъй като предстоят проверки на банковите сметки на задържаните.

Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура: Продължават отвсякъде да излизат парични суми. От книги, на различни места в коли, от джобове, кутийки, картини.

В дома на едно от задържаните лица са открити 15 000 лева, укрити в книги.

Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура: Задържаното лице, което към момента не в качеството си на обвиняем, е благодарило искрено на разследващите, защото било забравило сумата и са му я намерили.

Все още не ясно колко души са успели да се възползват от престъпната схема за купуване на изпита по кормуване и дали сред тях няма и чужденци. Тепърва предстоят разпити на курсисти. От прокуратурата заявиха, че задържаните лица досега не са били подсъдими за корупция.

Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура: Според нас тези държавни служители застрашават националната сигурност, защото по този начин на пътя попадат хора, които нямат съответните знания и умения да управляват МПС.

На годишна база в България загиват над 1000 човека. Това е бройка, която със сигурност превъзхожда загубите на руската и американската армия в Сирия.

По време на акцията от сградата на "Автомобилна администрация" са били иззети компютри и документи. Заради арестите изпитите по кормуване насрочени за днес и утре бяха отложени за събота и неделя.

БНТ: Колко хора ще върнете?

Генади: 10 човека. Помислете си, хората са се подготвили психически за определена дата.

Красимир: Как могат да си позволяват такива неща. Ние сме си направили някаква сметка. Неудобството е уникално.

Все още не е ясно на кои от задържаните лица ще бъде повдигнато обвинение. Засега всички 14 души остават в ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова поиска оставката на Благой Рагин след скандала с камериерката
Николина Ангелкова поиска оставката на Благой Рагин след скандала с камериерката
Картофите в Момчиловци – унищожени от пороите
Картофите в Момчиловци – унищожени от пороите