НОВИНИ

Дамаск се готви за битки в Африн и в Източна Гута

Сирийски проправителствени сили навлязоха в Африн, но бяха посрещнати от предупредителни изстрели на турската артилерия. Местни медии съобщават, че от началото на седмицата в зоната на конфликта са убити и ранени 200 души, сред които и цивилни. Смята се, че засега силите на Башар Асад са се изтеглили. Ако напрежението остане, се очакват сражения на два фронта - в граничещия с Турция северозападен кюрдски град Африн и в бунтовническия анклав Източна Гута край Дамаск. Върховният представител на ООН за Сирия - Стефан де Мистура предупреди, че ако се стигне до нова ескалация на конфликта, районите на сражения може да се превърнат в следващото Алепо. Деян Йотов по темата.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:30, 20.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

57 деца има сред най-малко 194-те цивилни жертви в Източна Гута от началото преди 3 дни на въздушните удари и артилерийският обстрел. В канонадата няма пощада нито за училищата, нито за болниците. Бунтовниците винят за това властите в Дамаск и съюзниците им Русия и Иран.

Насър ал Харири, председател на Сирийската преговорна комисия: "Случващото се в Гута е военно престъпление. В Сирия прилагането на международното право не съществува. Народът ни не може да разбере защо никой не ги защитава въпреки използването на химически оръжия и касетъчни бомби."

Според Харири, който е избран да води мирните преговори с режима, Източна Гута всеки момент ще бъде нападната от сухопътни сили.

Междувременно проправителствени бойци от Алепо навлязоха в контролираната от сирийските кюрди северозападна област Африн.

Свързваната с ливанската радикална групировка "Хизбула" телевизия "Ал Маядин" разпространи кадрите и съобщи, че бойците ще помагат на кюрдите да отблъснат офанзивата на турската армия. Малко по-рано турският президент Реджеп Ердоган даде да се разбере, че може да се стигне до сблъсък:

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "През следващите дни ще започне ускоряване на окупацията на центъра на град Африн."

Анкара заплаши вчера Дамаск да не застава на страната на подкрепяните от САЩ кюрдски Отряди за народна самоотбрана, които Ердоган твърди, че са терористи. Русия обаче днес явно оттегли подкрепата си за турската операция "Маслинова клонка".

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: "Законните интереси на Турция за обезпечаване на сигурността ѝ могат да бъдат реализирани с пряк диалог с правителството на Сирия."

Кюрдските Отряди за народна самоотбрана пък обявиха, че попълненията от Алепо ще бъдат разположени на границата с Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Плочев в Още от деня: Не се чувствам виновен
Проф. Плочев в "Още от деня": Не се чувствам виновен
До 30% по-ниски разходи за ток ще плащат в Университета по хранителни технологии
До 30% по-ниски разходи за ток ще плащат в Университета по хранителни технологии