Сирийската армия възнамерява да си възстанови контрола над контролираната от кюрдите северноизточна част на страната, обяви министърът на отбраната на страната, информира Агенция Франс прес.

© БГНЕС

Военният министър на Сирия обяви, че районът в северната част на страната, който кюрдите управляват като де факто автономна област от началото на гражданската война в страната през 2011 година, ще бъде върнат в пределите на страната, независимо дали чрез примирие или посредством сила.

По време на гражданската война в страната кюрдските сили бяха подкрепени от Съединените щати в сраженията си с Ислямска държава. Министърът на отбраната на Сирия обяви в Дамаск, че територията в североизточна част на страната е последната "карта" в ръцете на САЩ и нейните съюзници.

Гражданската война в страната отне живота на над 350 хиляди и принуди милиони сирийци да напуснат в страната. В последните месеци правителството в Сирия успя да си възвърне контрола над всички части от територията на страната с две изключения: Територията, контролирана от Сирийските демократични сили, предвождани от кюрдите и подкрепяни от САЩ, заемаща североизточната част на страната, както и северозападния район Идлиб, контролиран от групировка "Хайят Тахрир аш Шам". Групировката е позната като наследник Джабхат ан-Нусра - бившия клон на "Ал Кайда" в Сирия.