НОВИНИ

Дамаск заяви, че ще сътрудничи с новия пратеник на ООН, но при известни условия

Дамаск има желание да сътрудничи с новия пратеник на ООН за Сирия Гайр Педешен, "при условие, че той използва по-различни методи от своя предшественик", заяви висш сирийски представител, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:35, 04.11.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света
дамаск сътрудничи новия пратеник оон известни условия

Норвежкият дипломат, който се очаква да поеме функциите си в края на ноември, е четвъртият преговарящ, натоварен да намери мирно решение за конфликта, който раздира Сирия от 2011 г. Педешен е приемник на Стафан де Мистура - гражданин на Италия и Швеция, заявил през октомври, че се оттегля след четиригодишни безплодни усилия.

Сирийският заместник.-министър на външните работи Файсал Мокдад каза пред в. "Ал Уатан", че Сирия ще сътрудничи с новия пратеник на ООН, както е сътрудничела с тримата му предшественици, но "при условие той да избягва методите" на Де Мистура.

Дамаск редовно обвиняваше Де Мистура в субективен подход към конфликта, напомня АФП.

Яхия ал Ариди - говорител на сирийския преговорен комитет, представляващ основните опозиционни групи, заяви, че смяната на пратеника изобщо няма да повлияе на съдбата на страната му, ако липсва международна воля и консенсус за политическа "пътна карта".
"Това е човек с опит, натрупан от Ирак и Ливан до ООН. Надяваме се той да бъде по-решителен и незабавно да назове нещата с имената им", каза Ал Ариди пред АФП.

Преди Де Мистура от поста се отказаха също алжирецът Лахдар Брахими и бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан. Дипломатът от Гана впоследствие описа своята задача като "невъзможна мисия".

Понастоящем посланик на Норвегия в Китай, Педешен е участвал в норвежкия екип, водил тайните преговори, благодарение на които през 1993 г. беше постигнато споразумението от Осло за палестинско-израелския конфликт.

Дипломат от кариерата, той е представлявал страната си пред Палестинската автономна власт от 1998 до 2003 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Ботевград задържа 12 души след сигнал за силна музика
Полицията в Ботевград задържа 12 души след сигнал за силна музика
Втори ден гори русенското сметище
Втори ден гори русенското сметище