"Компетентността на фермерите в Болярово не е достатъчно солидна" - това коментира доктор Дамян Илиев, директор на Българска агенция по безопасност на храните в студиото на Сутрешния блок на БНТ, във връзка с решението на районния съд в Елхово да отмени глобата, наложена на Ана Петрова от Болярово. Миналото лято тя отказа да допусне ветеринарни лекари до стопанството си, въпреки че в нея бяха открити две положителни проби за чува по овцете.

Районният съд в Елхово отмени глобата от 1900 лева за стопаните от град Болярово, които не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им. Санкциите беше наложена от инспекторите в Ямбол миналото лято.

Съдът отмени глобата на животновъда Ана Петрова от Болярово

Съдът отмени глобата на животновъда Ана Петрова от Болярово

Райония съд в Елхово отмени наказателното постановление и глоба от 1900 лв на Ана Петрова от Болярово, наложена от Областната дирекция по безопасност...

Тогава Болярово беше обявено за огнище на чума, но фермите не позволиха на инспекторите да влязат в имотите им.

"Отиваме на втора инстанция", заяви доктор Илиев.

Той допълни, че докато не е унищожено угнището в тази ферма (в Болярово - б.р.) статусът на България ще е, че в страната има чума по животните:

"България е държава със статус "страна с чума по дребните" и ще се води още шест месеца докато няма унищожаване на угнището."
Повече от разговора с директора на БАБХ вижте във видеото.