НОВИНИ

Данаил Кирилов: Оттеглихме изборните промени заради стабилността

ГЕРБ е оттеглил промените в прага за преференциите в Изборния кодекс заради стабилността на държавата. Това каза в Сутрешния блок на БНТ председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 19.02.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Основните причини за решението на ГЕРБ е обществената реакция, посочи той.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Ние сме народна партия. Съобразяваме се с тренда, с обществените настроения, без значение от каква част от обществото идват. Напълно основано смятам, че изпълнителната комисия на ГЕРБ взе такова решение.

Той подчерта, че не бива да остава усещането, че се отнемат вече придобити права.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Хората трябва да са спокойни, преференцията остава, каквато е. За хубаво или за лошо.

Според председателя на правната комисия справедливостта изисква прагът на преференциите да бъде справедливо разпределен, за "да покрие мандата за съответната позиция, но този дебат вече не е актуален".

Кирилов посочи, че приетите по-високи прагове съответстват на подхода, възприет и в други страни, в които има преференциално гласуване.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Вие знаете, че преференцията е много хибридно решение в изборния процес. То не е мажоритарен вот. Ние защитаваме абсолютния мажоритарен вот и в интерес на истината вчера обсъждахме да възобновим законодателната инициатива за законопроекта, който беше отхвърлен в началото на този парламент.

Нов проект за промени в Избирателния кодекс е внесен вчера в деловодството на парламента, като работата по него ще започне от самото начало. Той ще бъде разглеждан в парламентарните комисии и след това в пленарната зала на две четения, след което ще бъде представен на президента за решение. В този проект се предлага връщане към сега съществуващите правила за преференцията.

Междувременно, се очаква президентът да се произнесе по вече приетите поправки, които са му изпратени за решение.

Кирилов потвърди, че ще бъде избрана нова Централна избирателна комисия преди европейските избори, като ще бъде предложена бърза процедура за предлагане и обсъждане на кандидати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показват новооткритата снимка на Васил Левски в Карлово
Показват новооткритата снимка на Васил Левски в Карлово
Политологът Стойчо Стойчев: ДПС успя да вкара ГЕРБ в много умел пиар капан
Политологът Стойчо Стойчев: ДПС успя да вкара ГЕРБ в много умел пиар капан