НОВИНИ

Данаил Кирилов: Предложили сме разделяне на страната на 240 едномандатни райони

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира в предаването "Денят започва" предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна система на гласуване. Той заяви, че са предложили разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни райони, и е предложено районите да бъдат определени от президента Румен Радев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 09.05.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ: "Предложили сме разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни райони. Това е сериозно деление, свързано с изборния процес и промяната в системата. То предполага и извършването на райониране. По този въпрос ни продължаваме да поддържаме позицията районирането да се извърши от орган, който е максимално отдалечен и обективен спрямо участниците в политическия процес. Предложихме това да се извърши от президента на Републиката. Разбира се не непременно лично и непосредствено, тоест той може да ползва цялата администрация на държавата, включително служба ГРАО, Националния статистически институт, ЦИК. Те могат да използват целия държавен ресурс, но решението следва да бъде негово. Ние предвиждаме районите да са в България, да няма едномандатни райони извън страната."
Данаил Кирилов: : "Предложили сме по-модерния и гъвкав способ на гласуване. Разчитаме вече да имаме в чужбина електронно гласуване. Ако го имаме, тогава имаме възможност за адекватен подбор. Това ще премахне необходимостта да се изпращат в чужбина 240 различни бюлетини. Би следвало там да има алтернативните способи за гласуване."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русия отбелязват Деня на Победата във Великата отечествена война
В Русия отбелязват Деня на Победата във Великата отечествена война
Дончо Барбалов: Вече работим по поставяне на видеокамери в яслите
Дончо Барбалов: Вече работим по поставяне на видеокамери в яслите