НОВИНИ

Данаил Кирилов: Промени в ЦИК ще създадат риск за изборния процес

Исканията на БСП за промени в състава на Централната избирателна комисия целят прехвърлянето на топката в полето на президента, заяви председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов в предаването "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
18:44, 06.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според действащото законодателство Народното събрание избира само председателя, заместник-председателя и секретаря на ЦИК, а всички останали членове се назначават от президента, обясни Кирилов.

Данаил Кирилов: Въпросът е защо БСП подрива собствените си хора в организация, в която определено има мнозинство. Или е загубила доверие в тях, или преминава към партизанска война, за да саботира изборния процес и старта на този саботаж е да се постави проблемът с мандата на ЦИК.

Кирилов обаче предупреди, че ходът е рискован, тъй като процедурата е сложна и дълга и създава опасност Комисията да остане недоокомплектована преди изборите.

Председателят на правната комисия изтъкна, че настоящото разпределение на членовете между ГЕРБ и БСП създава паритет. Но БСП има предимство, тъй като един от представителите на ГЕРБ се е оттеглил преди 2 г. и мястото му е незаето..

;

Кирилов коментира и промените в Изборния кодекс като отхвърли обвиненията на опозицията, че с тях се отнемат права на избирателните комисии и застъпниците и наблюдателите на изборите. Председателят на правната комисия посочи, че поправките следват препоръките на Венецианската комисия и доклада на ЦИК и целят облекчаване на изборния процес.

Данаил Кирилов съобщи, че комисията е приключила с гласуването на поправките в Наказателния кодекс за домашното насилие и те са включени в дневния ред на Народното събрание за утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-годишен е привлечен като обвиняем за умишлено убийство в Казанлък
16-годишен е привлечен като обвиняем за умишлено убийство в Казанлък
Испания заличава символите на Франко
Испания заличава символите на Франко