НОВИНИ

Данаил Кирилов: Статусът за Шенген трябва да се преоцени след новия доклад на ЕК

Какви са изводите от последния доклад на Европейската комисия за България и какви ще бъдат преките резултати за страната ни от посоченото в документа - с коментар по темата в "Още от деня" гостува Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС, депутат от ГЕРБ.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 13.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По думите му, докладът отчита положените усилия от страната ни и е много добър. Ако не последен, той е предпоследен преди да приключи механизмът за наблюдение от Брюксел, смята Кирилов.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС, депутат от ГЕРБ: Положихме много усилия по законодателната рамка, отчетени са всички законопроекти, включително и измененията в НПК, заслужено получаваме и положителна оценка за промените в АПК, които бяха оспорени в Конституционния съд. Би следвало да се преоцени статуса ни за Шенген, докладът е много сериозна положителна предпоставка.

По отношение на сроковете на съдебните дела, Кирилов е категоричен, че не трябва този въпрос да се адресира към изпълнителната власт, тъй като скоростта и качеството на съдебните процеси зависи от съдебната система.

;

Данаил Кирилов коментира и предвижданото увеличение на годишния данък за стари автомобили, както и поскъпването на застраховка "Гражданска отговорност".

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС, депутат от ГЕРБ: Да, колите са стари, но и за тях трябва да се полага дължимата грижа. Не може една кола на 15-20 години която създава сериозни проблеми за екологията и за здравето на всички, да се таксува с 5-6 лв на година. По-важно е да не изваждаме този дебат извън контекста, това са мерки които всички европейски държави прилагат а ние ги бавихме.

И още - има ли лоби на застрахователите сред определени народни представители в парламента - вижте целия разговор с Данаил Кирилов във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Б. Милчев: Депутат, работещ и като адвокат, е взел големи суми от застрахователи
Б. Милчев: Депутат, работещ и като адвокат, е взел големи суми от застрахователи
Протест срещу цените на горивата: Шествие с коли ще блокира пътя за Драгичево
Протест срещу цените на горивата: Шествие с коли ще блокира пътя за Драгичево