След горещите парламентарни дебати и скандали в пленарна зала, промените в Изборния кодекс бяха приети окончателно. Редно ли беше това да се случи само броени седмици преди евровота, ограничава ли се тотално преференциалното гласуване и как законотворците приемат очакваното вето на президента върху поправките - гост по тези въпроси в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов беше председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Работата по Изборния кодекс започна в началото на декември, така че отворихме прозорец от повече от два месеца, за да може всички заинтересoвани да изразят становище и да има време за обсъждания и дебати, обясни Кирилов.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС - ГЕРБ: Не си спомням случай, в който Изборния кодекс или друг парламентарен кодекс да не е изисквал повече парламентарно време. Очевидно е, че темата ескалира под давление на опозицията, очевидно това съответства на техните планове за дестабилизация и създаване на напрежение непосредствено преди изборния процес.

По въпроса за ветото на президента върху промените, Кирилов коментира, че това е инструмент, който е предвиден в Конституцията, за да има законодателят възможност за самостоятелна ревизия.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС - ГЕРБ: Смятам, че най-вероятно дотогава заявленията на омбудсмана да сезира Конституционния съд ще бъдат осъществени, така че ще обсъждаме.

Няма основания да се твърди, че общественият интерес е засегнат по един или друг начин. Направихме невъзможното за машинното гласуване, категоричен е Кирилов.

Румен Радев за Изборния кодекс: Категорично мнение ще има, когато дойде при мен

Румен Радев за Изборния кодекс: Категорично мнение ще има, когато дойде при мен

Президентът Румен Радев коментира лаконично изборния кодекс. Той заяви, че ще действа „институционално“. Държавният глава посети Хасково по покана на...

Не бива преференцията да се бърка с мажоритарното гласуване. Трябва да намерим точния баланс между индивидуалните предпочитания и преференциалната система, коментира още председателят на правната комисия.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС - ГЕРБ: Предстоят два вида избори - европейските с мандат с най-висока цена - например 100 000 гласа и местните, където ще избираме общински съветници и кметове в най-малките общини. Там преференция от десет гласа пренарежда листата.

Искането на ДПС за агитация на майчин език е основателно. В политическия живот на България това обаче е едно сериозно предубеждение и няма как да се постигне консенсус по този въпрос, допълни Кирилов.

Той коментира и готвените промени в Закона за съдебната власт и това дали може да бъде наложен импийчмънт на главния прокурор.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС - ГЕРБ: Коментираме режима за предсрочно прекратяване пълномощията на тримата големи в съдебната власт, надявам се обсъжданията да започнат скоро, след Изборния кодекс.
Какви са окончателните промени в Изборния кодекс?

Какви са окончателните промени в Изборния кодекс?

След 15 часа работа и само 100 дни преди евровота парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс. Преференциите и машинното гласуване скарах...