Шефът на затворите Васил Миладинов се разделя с поста си. Правосъдният министър е подписал заповедта за освобождаването му. Данаил Кирилов не коментира причините за уволнението. В понеделник той е направил изненадваща проверка в ареста на Националното следствие в столицата.

Шефът на затворите все още не е получил заповедта за освобождаването си. Пред "По света и у нас" Васил Миладинов каза, че е в болнични и не може да коментира преди да разбере мотивите за уволнението си. Правосъдният министър също не каза защо освобождава директора на местата за лишаване от свобода с аргумента, че първо трябва да подпише заповедта.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Тогава ще имам право и аз да дам становище и да обясня причините и предпоставките.

Според източници на "По света и у нас" Васил Миладинов се разделя с поста си заради внасянето на забранени предмети и телефони в килиите. Имало сериозни проблеми с цените на храната в затворите, както и в лафките зад решетките. Много жалби на затворници за проблеми с медицинското им обслужване също били основателни, а причините за това били в ръководството. Редица обществени поръчки също били проблемни.

В понеделник Данаил Кирилов е направил изненадваща проверка на ареста на Националното следствие на бул. Г.М. Димитров. Правосъдния министър е бил провокиран от многото доклади на инспектората на министерството, както и от жалби на арестантите за условията там.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Включително и жалбата, 18 страници, която беше на госпожа Банева. Тя е изключително подробна. Аз си бях отбелязал поне 15 елемента, които исках да проверя лично, да възприема лично, непосредствено.

Правосъдният министър призна, че помещенията не са в добро състояние, но причините са в старата сграда, проектирана по проект на ЩАЗИ през 70-те години на миналия век.

Данаил Кирилов коментира темата за ареста след като се запозна със системата за случайно разпределение на делата във Върховния касационен съд, където беше поканен от съдия номер едно Лозан Панов.

Правосъдният министър обясни, че няма повод да се съмнява в намеса, но системата е въведена като временна, след това е станала постоянна и е задължително да се направи одит на сигурността й.