НОВИНИ

Данаил Кирилов: В никакъв случай не сме посегнали на демокрацията

Шефът на временната комисия за правилника Данаил Кирилов заяви в студиото на "Още от деня", че в никакъв случай решението за отпадането на блиц-контрола в парламентарната зала не противоречи на демокрацията.

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 27.04.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас
Данаил Кирилов: "Смятам, че в демократичния ред на държавно управление опозицията е един от същностните елементи. Опозиция винаги трябва да има. Надеждата ни е, че този път тя ще бъде конструктивна и смислена."
Данаил Кирилов: "Миналото народно събрание доведе този режим до една абсурдна форма, тъй като парламентарните групи бяха по 8. 8 по 2 кръга са 16 въпроса. Имаше забрана в правилниците на 42 и 43 Народно събрание да се задават конкретни въпроси, при това, това изискване беше двойно защитено. В миналия парламент огромна част от въпросите бяха недопустими, но премиерът обясняваше "нищо, че са неприемливи, аз съм дошъл да отговарям на народните представители. Следвайки стриктно правилника, когато контрола е инцидентен въпроса не може да е конкретен, може да е само по общата политика. Виждате безсмислието на този подход. Правилника има установена процедура - изслушването."

Блиц-контролът ще остане, но за министрите и за комисиите.

Данаил Кирилов: "Няма да има блиц-контрол. Този изкуствен институт, който колегата Мая Манолова измисли преди 2 или 3 години, за да спасява авторитета на премиера Орешарски тогава. Подчертавам, няма да го има това атрактивно, показно, рекламно изпълнение в сряда, което е за пленарна зала. Но блиц-контролът си остава за министрите и за комисиите, тоест всяка първа сряда или четвъртък, всяка комисия, която има ресор, министърът ще бъде изслушван в рамките на час и половина поне и ще отговаря на въпросите, които му се задават от членовете на комисията. За премиера остават института на изслушването, както и другите 2 класически форми - актуални въпроси към премиера и парламентарното питане към министър-председателя."

Според Кирилов, това не посяга по никакъв начин на демокрацията.

Данаил Кирилов: "В никакъв случай не сме посегнали на демокрацията. Това е възможност да се гарантира пленарното време в сряда, така и да се даде възможност на министрите да работят нормално. Петъка е за парламентарен контрол."

Кирилов смята, че предложението за замразяване на заплатите да депутатите е било изключително неприемливо.

Данаил Кирилов: "Беше изключително популистично предложение. Нямаше кой знае какъв дебат. Колегата Горанов прекрасно обясни икономическата и финансовата логика по отношение формирането на възнаграждения. Аз ще си позволя да кажа две мои съображения да не се замразяват по мнимия способ, който колегите предложиха. Те предлагат да замразим към декември месец миналата година. Един от техните оратори дори си призна от трибуната защо от декември месец, а не от април. Ами защото за тези три месеца, когато беше служеният кабинет, знаете ли с колко се е увеличила средното брутно възнаграждение в обществения сектор? Минимум с 15%. Значи когато има служебно правителство, възнагражденията в публичния сектор се увеличават. Когато ние управляваме бюджета и финансите, следваме финансова дисциплина, за това опозицията казва да замразим, но да замразим от базата, която е на ГЕРБ от месец декември. За момента остава моделът такъв, какъвто е бил."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да избереш професия Журналист
Да избереш професия "Журналист"
Ученици от София пестят електроенергия в училищата си
Ученици от София пестят електроенергия в училищата си