НОВИНИ

Данъчни инспектори във Варна ще продават на публичен търг кучета

Това се случва за първи път. Животните са отнети в полза на държавата през май миналата година от областната дирекция по безопастност на храните. От тогава за тях се грижи фондация „Лъки Хънт“, която организира и акцията за спасяването им. От организацията остро реагираха против решението на агенцията по приходите и в официално писмо заявиха, че животните трябва да се дадат за осиновяване на подходящи стопани, а не да се продават, както се прави с недвижима собственост.

bnt avatar logo
от БНТ
20:41, 09.02.2018
6075
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Акцията, при която 67 породисти животни бяха спасени от „кучешкия концлагер“, както стана известен в медиите развъдникът на Веселин Лефтеров край Варна, беше първата подобна акция в страната. Инициативата беше на фондация „Лъки Хънт“ и евродепутата Емил Радев, който от години настоява за ефективна зоополиция в България. По-късно стана ясно, че сигнали за незаконната дейност са подавани до областната дирекция по безопасност на храните във Варна от години, но реакция има едва когато се намеси евродепутатът.

;

Сега делата, в които Веселин Лефтеров беше страна, са приключили, по закон животните са собственост на държавата и в края на януари са предадени на НАП. За данъчните те са като всяко друго имущество, което може да покрие държавни взимания по традиционния начин - чрез продажба на търг. От фондацията категорично не са съгласни с този подход.

Филип Ромбалд, фондация Лъки Хънт: Да продаваш кучета на този, който дава най-много, е абсолютно грешно. Да се вземе един питбул. Имаше четири питбула. На който дава най-много, той ще го вземе. Обаче този стопанин знае ли какво е този питбул?

9 месеца за спасените животни от развъдника на Лефтеров полагат грижи специалистите във фондация Лъки Хънт. Освен че им осигуряват храна, подслон и медицински грижи, те работят активно за тяхното социализиране. Много от кучетата вече са в приемни семейства.

Филип Ромбалд, фондация Лъки Хънт: Всеки път, когато някой ги осиновява от тук, ние искаме да знаем къде отиват. Дори изпращаме хора да проверят, че няма да бъдат на синджир, ще има ли клетка, има ли възможност да се разходи, хората имат ли възможност и опит да гледат кучета.
Антония Стоянова, фондация „Лъки Хънт“: самото животно избира собственика си. То трябва да прекара време с него и да се изберат един друг, а не просто да го дадем на някой само, защото трябва да има дом.

От фондацията признават, че въпреки грижите има и много кучета, които не биха дали за осиновяване. Те са страхливи, или имат поведенчески проблеми и с тях трябва непрекъснато да работят специалисти. За тях, от фондацията са създали спасителен център в село Крумово, където психолози да провеждат терапия с тях на деца и възрастни със специални нужди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Екатерина Захариева е гост на бала във Виенската опера
Екатерина Захариева е гост на бала във Виенската опера
Благотворителната кампания за онкоболни жени в Русе продължава
Благотворителната кампания за онкоболни жени в Русе продължава