НОВИНИ

Данъчни облекчения за безкасови плащания

Ново данъчно облекчение ще бори сивата икономика. Ако намалим плащанията кеш за сметка на безкасовите услуги и ползването на карти, ще платим в края на годината по-малък данък. Условието обаче е да изхарчим поне 80 на сто от дохода си безкасово. Икономисти поставиха под съмнение ефекта от това облекчение, заради прекалено символичният му размер. Оказва се, че можеш да спестиш не повече от 50 лева на година.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:23, 27.02.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Валерия Козарева ползва онлайн банкиране за почти всичко - от битови сметки, през пазаруване, до онлайн преводи.

Валерия Козарева: Със сигурност над 80 на сто от нашите плащания ги извършваме безкасово, или чрез онлайн банкиране, много ме облекчава, много е лесно, бързо, не е нужно да се редим на опашки. Няма да нужда да се съобразяваме с работното време на институции или магазини и имаме свободата с един клик разстояние да направим плащане

Безкасовите плащания дават възможност на Валерия да получи данъчно облекчение - и догодина да намали с 1% данъчната си основа. Според финансовото министерство и приходната агенция, безкасовите услуги борят сивата икономика. Икономисти обаче оспорват ефекта.

Десислава Николова - Институт за пазарна икономика: Наистина намерението е добро, но самият стимул е прекалено малък

самото загубено време в попълването на декларацията и подаването ѝ просто обезсмисля данъчното облекчение

Колко реално ще спестим? Взимаме за пример средната работна заплата от 1000 лева, 1% от данъчната основа е 120 лева, или иначе казано ще спестим 12 лева на година.

Десислава Николова - Институт за пазарна икономика: Нали разбирате, че ако говорим за доход от 500-400 лева слизаме на едни много по-символични суми, от 5-6- лева на година, което не си заслужава цялата разправия по подаването на данъчни декларации.

Така по-голям ефект от данъчното облекчение ще имат хората с по-високи доходи. А сивата икономика вирее основно сред работещите с ниски доходи, казват още икономистите.

Все пак Валерия е решила да се възползва от облекчението. За целта първо трябва да изчисли дали е похарчила 80 на сто от дохода си безкасово, а след това да въведе данните в данъчната си декларация. Не са нужни банкови удостоверения.

Валерия Козарева: Това е много трудно да бъде изчислено какъв процент от нашите разходи се разплащат чрез такива услуги, това ще ми отнеме време точно да изчисля.
Росен Бъчваров - говорител на НАП: Не можем да си позволим да караме хората да искат справки, да удостоверяват официални документи и определени обстоятелства за хиляди транзакции които те са извършили

НАП от своя страна има своя механизъм за провери без да тормози с допълнителни искания или административна тежест да провери дали тези факти са верни или не

От данъчното облекчение може да се възползвате догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания налага ограничения за граждани на ЕС
Великобритания налага ограничения за граждани на ЕС
В Лондон прожектираха безплатно иранския филм Търговският пътник
В Лондон прожектираха безплатно иранския филм "Търговският пътник"