НОВИНИ

Данъчните складове за горива ще се контролират автоматично

Въвеждат се автоматични средства за контрол в данъчните складове за горива и във фирмите, ползващи за суровина петролни продукти, съобщи финанасовият министър Владислав Горанов пред парламентарната комисия за контрол на приходните агенции. Пред депутатите главният прокурор Сотир Цацаров отчете най-ниското ниво на контрабандни цигари досега у нас.

Николай Минков
от Николай Минков
20:33, 11.07.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Две нови мерки за контрол върху горивата предлага финансовото министерство.

Владислав Горанов- министър на финансите: "Поставяне на видеонаблюдение на входовете и изходите на данъчните складове и уредите, които контролират или отчитат изведените количества, за да сме сигурни, че не се извършва манипулация на тези уреди.

Камерите ще засичат и номерата на цистерните, като ще ги изпращат към митниците.

Около 400 са данъчните складове за горива в България, съобщи финансовият министър, които се наблюдават както от митничари, така и от служители на приходната агенция, но винаги остава човешкият фактор.

Владислав Горанов- министър на финансите:"Не можем във всеки данъчен склад да сложим по няколко митничаря, данъчни или няколко полицая и дори да го сложим нямаме гаранция, че човешкия фактор няма да сработи против интереса на държавата.

Заради съмнения за контрабанда, ще бъдат задължени всички фирми, които използват за суровина петролни продукти, да поставят измервателни уреди на горивата, заяви Горанов и даде пример с производители на разредители и на кофражни масла.

Владислав Горанов- министър на финансите: "В един момент обаче имаме подозрение, че количествата произведени разредители и кофражни масла стигат за това , че можем да измажем кофражите на цяла Европа.Този рисков фактор искаме да избегнем с вкарване на системи за автоматичен контрол, свързани с Агенция "Митници".

Пред парламентарната комисия за контрол на приходните агенции главният прокурор Сотир Цацаров акцентира върху успешната борба срещу контрабандата на цигари.

Сотир Цацаров- главен прокурор:"Контрабандни цигари, които са налице на нашия вътрешния пазар за първото тримесечие на 2019 година.Представеният процент беше в размер на 3,8% бих казал най-нисък от всички досега.

Като пример за икономическия ефект, Цацаров даде с разбитите миналата седмица две поточни линии.

Сотир Цацаров- главен прокурор: Капацитетът на производството там в Ръжево Конаре е 2 тона тютюн на час. Ако пък го сравним със следващото, което в землището на с.Труд, капацитетът на поточната линия е 2000 цигари в минута.

Председателят на комисията за контрол на приходните агенции Емил Димитров награди главния прокурор, вътрешния министър и министъра на финансите с плакети заради приноса им в борбата срещу сивата икономика и контрабандата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото срещу Крусев за ремонта на Графа започва през есента
Делото срещу Крусев за ремонта на "Графа" започва през есента
Хиляди опечалени се събраха за годишнината от клането в Сребреница
Хиляди опечалени се събраха за годишнината от клането в Сребреница