НОВИНИ

Данъчните ускоряват връщането на ДДС на фирми-отличници

Последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс дадоха възможност облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да може да се прилага и за ДДС.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:50, 01.09.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
данъчните ускоряват връщането ддс фирми отличници

Данъчните ще възстановяват ДДС по облекчен режим на фирми, които вече са доказано изрядни. Това предвиждат поправки в Закона за ДДС, които влизат в сила от днес. Косвеният данък ще се връща по облекчен режим на компаниите, които са били определени от Националната агенция за приходите като нискорискови. Те задължително не трябва да имат задължения към бюджета.

Критериите за определяне на нискорисковите платци на данъци са еднакви за всички, увериха от НАП. Дружествата не трябва да са участвали в схеми с измами с ДДС. Точните изисквания към тях обаче се пазят в тайна, уточниха още данъчните.

До момента ДДС се възстановяваше само след изрична проверка. Тя ще отпадне за фирмите-отличници. За целта, те ще трябва в своята месечна декларация да посочат валидна банкова сметка в левове, по която ще получат и парите. За целта електронните декларации ще позволяват вписването на банковата сметка. В момента почти всички компании подават своите декларации чрез интернет.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превенция срещу рака на млечната жлеза
Превенция срещу рака на млечната жлеза
Велосипеди за работници в шивашка фирма в Гоце Делчев
Велосипеди за работници в шивашка фирма в Гоце Делчев