НОВИНИ

Даниел Митов: Мониторинговия механизъм трябва да бъде премахнат максимално скоро

Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в студиото на "Още от деня" по повод настояването на Гражданския съвет на Реформаторския блок да бъде премахнат мониторинга над България.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
18:39, 10.03.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
даниел митов мониторинговия механизъм премахнат максимално скоро

Мониторинговия механизъм трябва да бъде премахнат максимално скоро, но реформата в съдебната система е от първостепенно значение, тя е изключително важна и трябва да бъде осигурена от българските институции максимално бързо, заяви Даниел Митов.

Външният министър коментира темата за хибридната война. По думите на Митов хибридната война има свои отделни елементи включително и военни. В България обаче присъства пропагандно-информационния елемент от тази война и той е изключително деструктивен.- Вие знаете колко сайтове се нароиха, колко медии се навъдиха, които умишлено публикуват невярна информация. Целта на тази информация е да разколебае европейския и атлантическия избор на България.

Митов даде като пример Националния празник на страната-3 март, когато един такъв сайт е пуснал фалшива, лъжлива информация за това, че българските власти били поканили турския президент Ердоган, а не са поканили руския президент Путин. Министър Митов определи това като манипулативна, фалшива и безсрамна кампания на един хибриден сайт. Но по-неприятното е, че други медии са подели и са интерпретирали тази информация.- Ние прекарахме деня в опровергаване на тази информация, каза още Даниел Митов.

Според Митов целта на подобна публикация освен разколебаване от гледна точка на геополитическия избор на България създават и среда, в която българските политици трябва да се оправдават и да опровергават несъществуваща информация.

Външният министър коментира и горещата тема с бежанската криза, конкретно затварянето на Балканският маршрут. Митов подчерта, че председателят на Европейският съвет Доналд Туск е заявил, че крайната цел е връщането на контрола върху външните граници на ЕС и постигането на споразумение между ЕС и Турция, което да гарантира създаването на механизми, така че и двете страни да имат ефективен инструментариум за да могат да контролират процесите. Хубаво, е че Турция се е ангажирала да приеме обратно нелегалните мигрантите, които са заловени в турски териториални води и тези, които в момента са в Гърция, но не се водят като бежанци, а като икономически мигранти.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова: Всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути
Румяна Бъчварова: "Всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути"
Нова тактика използват трафикантите на мигранти през България
Нова тактика използват трафикантите на мигранти през България