Днес е проведен разговор между българския външен министър Даниел Митов и румънския му колега Теодор Мелешканов заради ситуацията на "Дунав мост 2". Трайно решение ще има, ако бъде отворено за постоянно допълнително трето трасе за товарните автомобили. 10-километрова е опашката от автомобили на граничния пункт. Блокадата беше отменена малко след 12 часа днес, след като в продължение на 4 часа "Дунав мост 2" беше затворен в двете посоки.

Недоволството на шофьорите е провокирано от бавното преминаване на граничния пункт. Твърдят, че са им нужни повече от 24 часа, за да излязат от страната, заради което търпят загуба, понеже не успяват да доставят товара си на време. Допълнително трафикът беше засилен заради спирането на ферибота при Оряхово заради ледоход.

Шофьори днес казаха, че протестът им е спонтанен:

Ето опашката, погледнете от румънска страна колко камиони са дошли, сигурно са 50-60 в посока България, а в посока България към Румъния не е излязъл нито един.
Два часа не може да мръдне колоната от камиони.
Не знаем и ние към коя инстанция трябва да се обърнем, за да обърнат някакво внимание на нас.
Момчил Станков, областен управител на Видин: Днес ще има среща на ниво външни министри, на която трябва да бъде решен инфраструктурно проблемът и в Румъния, което няма да стане за ден и за два и организацията на самото движение - на вход и на изход.
© БТА