НОВИНИ

Даниел Митов в Техеран: Иран гледа на България като своя врата към Европа

Първо официално посещение на български външен министър в Иран от 12 години насам. Даниел Митов беше приет днес в Техеран от президента на ислямската република д-р Хасан Рохани. От разговора стана ясно, че Иран гледа на България като своя врата към Европа и отдава огромно значение на двустранното сътрудничество в икономиката и енергетиката.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Оператор Илия Иванов
19:20, 20.12.2015
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Тази визита на българския първи дипломат в Техеран идва в изключително важен за ислямската държава момент и за света момент. Само месец преди очакваното облекчаване на международните санкции с оглед поетите ангажименти за извеждане от Иран на пълното количество обогатен уран.

Приет на най-високо ниво от президента Хасан Рохани, Даниел Митов заяви готовността на България да даде ново начало на традиционно добрите в миналото двустранни отношения. Външният ни министър предаде на иранския президент високата оценка на страната ни за личната ангажираност и конструктивния му подход при изпълнението на ядрената програма.

В рамките на тази първа официална среща на български политики с президента д-р Рохани бе отделено специално внимание и на възможностите за пренос на ирански втечнен газ към страната ни през пристанища в Грузия.

Може би най-богатата на газови находища страна ви света, тепърва ще се позиционира на пазара на газ в посока Европа, но иранската държава проява сериозни инициативи и желание за развитие на енергийните отношения както в двустранен аспект, така и на ниво ЕС, каза след срещата министър Митов.

Даниел Митов, министър на външните работи: Иран гледа на България като на своя врата към Европа, една голяма част от транспортните коридори ще минават през България и ние се надяваме че това ще се случи максимално бързо след отпадането на санкциите.

Даниел Митов и д-р Хасан Рохани обсъдиха и възможното развитие на отношенията европейски съюз - Иран в контекста на преодоляването на кризата в Сирия. За които по думите на Митов основен фактор е именно иранската страна


;

Нашата дълбока убеденост, която е споделена и от д-р Рохани е, че решенията за региона трябва да дойдат от самия регион, Европа, трансатлантическата общност могат да помагат, но решенията са тук и Иран е основна част от тях!

Българската позиция по Сирийската криза и възможностите за мирен изход от нея бяха и част от лекцията на министър Митов пред бъдещите млади дипломати на Иран, които се обучават в школата по международни отношения към иранското външно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имитация на бомба приземи самолет на Ер Франс
Имитация на бомба приземи самолет на "Ер Франс"
Кой е първият победител на лотарията на НАП
Кой е първият победител на лотарията на НАП