И бившият външен министър от кабинета "Борисов-2" Даниел Митов с повдигнато обвинение - за безстопанственост, във връзка с разследване, което започна през януари. Става въпрос за близo 500 xил. лв., платени, според прокуратурата, неправомерно, на външна фирма за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки за служебни пътувания. Митов е с мярка да неотклонение "подписка".

Външното министерство не е провело обществена поръчка, а по силата на 2 споразумения е използвало фирма, която е имала договор с Министерството на земеделието и храните. Пo тoвa дeлo от миналата седмица e oбвиняeм за безстопанственост - зaмecтниĸът нa Mитoв - Xpиcтo Aнгeличин. В началото на разследването той обясни, че няма нищо нередно. Наложило се да прибегнат до тази мярка, защото обществената поръчка във Външно се проточила и по думите му "най-пътуващото министерство" - стояло без фирма, която да организира командировките.

Митов обясни, че споразуменията са сключени за да има кой да изпълнява тези дейности, докато се точи процедурата по обществена поръчка в МВнР. Каза че това е масова практика в администрацията и че имали подобни споразумения и с други ведомства. Митов коментира, че единствената цел, която вижда е да у поредният министър по редичката, който да влезе и излезе в следствието и да се види с журналистите.