НОВИНИ

Даниел Митов: Реадмисията трябва да се разисква на ниво ЕС-Турция

Въпросът за реадмисията трябва да се разисква на ниво ЕС-Турция, коментира в Сутрешния ни блок външният министър Даниел Митов. По повод обсъждана съвместна инициатива с Румъния и Турция в Черно море, Митов заяви, че страната ни не е поемала ангажимент да участва, но ще запази възможностите за преговори, които да доведат до балансиран формат на учения.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:36, 22.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

България настоява Турция да спазва споразумението и е необходимо време, в което Анкара да докаже, че то работи ефективно, коментира външният министър. Той обясни, че южната ни съседка е ратифицирала споразумението, но турският кабинет предстои да приеме решение за неговото техническо изпълнение.

Даниел Митов, външен министър: Аз се надявам, че скоро ще започне истинското приложение на споразумението за реадмисия. Трябва да кажем, че ситуацията по границата е спокойна, миграционният натиск по нашата граница не е увеличен.

Митов заяви, че след анексирането на Крим има сериозни дисбаланс и в региона на Черно море и това налага НАТО да даде сигнал, че всеки от съюзниците е защитен.

Даниел Митов, външен министър: Тук трябва да се води много сериозен рационален прагматичен разговор без никаква емоция. Никой няма намерение да напада никого и да воюва с когото и да било, но тези дисбаланси, създадени в Черно море, трябва да бъдат компенсирани и НАТО прави минимума, за да ги балансира.

Министърът на външните работи каза, че е оптимист за изхода от референдума във Великобритания и вярва, че тя ще остане пълноправен член на Европейския съюз.

Даниел Митов, външен министър: Това означава и допълнителна доза адреналин за единството на Европейския съюз.

Митов допълни, че трябва да се свърши доста работа за завършването на единния европейски пазар, по други системи, които бяха договорени с Великобритания предварително, но те са в полза на Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца помагат, като четат книги
Деца помагат, като четат книги
Всеки втори търговец в Слънчев бряг крие обороти
Всеки втори търговец в Слънчев бряг крие обороти