НОВИНИ

Даниел Вълчев: Системата на наказания в Наказателния кодекс се обърка съвсем

Деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев предупреди в Сутрешния блок на БНТ, че намесите на Народното събрание са променили по недопустим начин логиката на наказания в Наказателния кодекс.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 18.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Като пример той даде предвидената санкция за убийство на горски служител, която е по-тежка от тази за убийството на бременна жена или на министър-председател.

Според юриста ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността и това е доказано с множество изследвания.

Вълчев посочи, че през последните шест месеца по отношение на развитието на законодателството парламентът е надминал "собствените си спортни постижения". Като примери Вълчев цитира промените в Кодекса за социалното осигуряване, който е изменян и допълван 13 пъти за една година, както и закона за бюджета на здравната каса, чрез който се правят поправки в 17 други закона. Продължава и отклонението от правилото, че нормативните актове влизат в сила три дни след обнародването им. Това се прави, за да може обществото да се запознае с тях и този срок не бива да се скъсява, посочи юристът.

Помолен да коментира предложените от правосъдния министър промени, с които да се въведе възможност за разследване на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор, Вълчев коментира, че принципът е че всеки трябва да може да бъде разследван. Това трябва да се уреди обаче, като се гарантира намирането на баланс, така че да не се стигне до саморазправа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 6,4 по Рихтер спря метрото в Тайпе
Земетресение от 6,4 по Рихтер спря метрото в Тайпе
Спецпрокуратурата и полицията с акция срещу група за телефонни измами
Спецпрокуратурата и полицията с акция срещу група за телефонни измами