НОВИНИ

Дариткова: Превенцията на насилието не се случва само със законодателни мерки

Потресена съм от поредния случай на насилие, надявам се и обществото да го приеме така, защото това стана ежедневие. Това е явление, което няма аналог в нито една друга европейска страна. Искрено се надявам, че правораздавателната система ще си свърши работата. Това коментира в "Още от Деня" д-р Даниела Дариткова - председател на здравната комисия в НС.

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 04.07.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
д-р Даниела Дариткова - председател на здравната комисия в НС: За първи път имаше предложение медицинските лица да бъдат защитени, но случаите не намаляха. Няма да може да прекратим тази порочна тенденция, ако това остане безнаказано. Ние като законодатели свършихме своята работа. Осъдителните присъди по отношения на такива случаи не са много и това създаде впечатление, че може да се посяга на хората, които могат да спасят животи. Това трябва да е тема и дебат на всички, защото по този начин ще загубим лечителите си. Само със законодателни мерки не се случва превенцията. Трябва да говорим наистина за обща непримиримост и тук разчитаме на всички, включително и на медиите. За мен е потресаващо, че имаше коментари във форумите, които се опитваха да оневинят нападателя.

В студиото на БНТ Дариткова коментира оставката на управителя на Националната здравна каса Глинка Комитов като заяви категорично, че това е негово е решението и не изключва възможността за чисто човешки причини. Тя сподели още, че няма нужда да се политизира случая, а в края на юли касата ще има нов управител.

Председателят на здравната комисия сподели още, че финансирането от касата върви нормално, но въпросът е как парите са използвани във времето.

Даниела Дариткова: Държавните общински заведения трябва да бъдат добре следени от принципала - държава и общини. Проблемът е, че те нямат право да селектират пациенти. Системата на клиничните пътеки е в основата на дисбаланса. Категорично сме заявили, че трябва да се промени тази система.

В "Още от Деня" д-р Дариткова каза още, че има напрежение в болниците на много населени места, но се търсят адекватни решения.Тя изрази убеждение, че е във възможностите на проф. Петров да се справи с тези проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настояват за създаването на Държавна агенция за безопасно движение по пътищата
Настояват за създаването на Държавна агенция за безопасно движение по пътищата
Разкриха обира на инкасо автомобила в мола
Разкриха обира на инкасо автомобила в мола