НОВИНИ

Дания е страната с най-малко корупция

Според доклад на "Трансперънси интернешънъл" в дъното на таблицата са Сомалия и Северна Корея. България е на 69-о място с 41 точки.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:44, 27.01.2016
Чете се за: 01:57 мин.
По света
дания страната корупция

Нов доклад на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" показва, че корупцията в публичния сектор продължава да е сериозен проблем в световен мащаб, предаде БТА. Страните, при които има подобрение, са повече от тези, при които се наблюдава влошаване. Според публикувания днес доклад, съдържащ годишен индекс на "Трансперънси" за възприятието за корупция по света, Дания за втора поредна година е начело в списъка като държавата, смятана за най-малко корумпирана, с оценка 91 при максимална възможна оценка 100. Сомалия и Северна Корея са в другия край на листата с оценка 8. Те са съответно на 167-о място.

;

САЩ и Великобритания са с най-добрата си оценка в историята на измерванията. САЩ са се изкачили с една степен на 16-та позиция с резултат 76, а Великобритания е напреднала до 10-о място с 81 точки. Тя споделя тази позиция с Люксембург и с Германия. В челната десятка на индекса, на позициите от 2 до 9 са съответно Финландия (90 точки), Швеция (89 точки), Нова Зеландия (88 точки), Холандия (87 точки), Норвегия (87 точки), Швейцария (86 точки), Сингапур (85 точки) и Канада (83 точки).

Индексът на организацията се базира на експертни мнения за корупцията в обществения сектор, които взимат предвид редица фактори като това дали правителствени лидери в дадена страна са държани за отговорни заради корупцията или си остават ненаказани, дали обществените институции отговарят на нуждите на гражданите, дали се възприема, че подкупите предоминират в дадена страна.

Според "Трансперънси интернешънъл" има още много да се желае в областта на борбата с корупцията в Европа и в Централна Азия, въпреки че доста страни от тези региони са в челната десятка на индекса. В едни от лошо представилите се в индекса страни като Полша (30-о място с оценка 62), Унгария (50-о място с оценка 51) и Турция (66-о място с оценка 42) политиците и техните приближени все повече взимат контрол държавните институции, за да укрепят властта си, отбелязва още организацията в доклада си. В Азербайджан, Казахстан, Русия и Узбекистан и в други страни правителствата ограничават, ако не и напълно потъпкват гражданското общество и свободните медии, посочва още организацията.


;

Русия е на 119-о място, което споделя с Азербайджан, Гвияна и Сиера Леоне. Всички тези страни имат 27 точки. Миналата година Русия имаше 29 точки, така че тя отчита малко подобрение, тъй като миналата година тя беше на 136-о място.

Бразилия, обхваната от голям корупционен скандал, засегнал държавната петролна компания Петробраз, бележи най-голям спад в тазгодишния индекс и пада с 5 точки до 38 точки. Това отвежда страна по-надолу със 7 позиции в класацията до 76-о място в сравнение с миналата година, посочва Ройтерс.

В страни като Гватемала, Шри Ланка и Гана активисти и защитници на гражданските права са работили усилено, за да изкоренят корупцията, посочва още организацията, цитирана от АП

Като цяло две трети от 168-те страни в индекса са с под 50 точки, а средната оценка е 43 точки. Въпреки това "Трансперънси интернешънъл" казва, че е добър знак това, че 64 страни са подобрили оценката си, а само 53 са отбелязали спад. Останалите не са се променили в сравнение с миналата година, отбелязва организацията, цитирана от АП.

От сраните от групата БРИКС освен Русия и Бразилия, Китай е на 83-о място с 37 точки, Индия - на 76-о с 38 точки място и Южна Африка на 61-о място с 44 точки, допълва Франс прес.

В дъното на индекса освен Северна Корея и Сомалия попадат и Судан (165-о място с 12 точки), Афганистан (166-о място с 11 точки), Ирак (161-о място с 16 точки) и Сирия (154-о място с 18 точки), допълва Франс прес.

От региона на Балканите, Румъния е на 58-о място с 46 точки, както и Гърция, която също е на 58-о място с 46 точки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меглена Кунева: ЕК иска резултати от България през 2016 година
Меглена Кунева: ЕК иска резултати от България през 2016 година
2,6 милиарда души живеят в страни с репресии и корупция
2,6 милиарда души живеят в страни с репресии и корупция