НОВИНИ

Дания изплати изцяло външния си дълг за първи път от 183 години

Дания днес за първи път от 183 години изплати напълно държавните си дългове в чуждестранна валута с последна поредица траншове на обща стойност 1,5 млрд. долара. Това съобщи датското министерство на финансите.

bnt avatar logo
от БТА
21:27, 20.03.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
дания изплати изцяло външния дълг първи път 183 години

Натрупаните от държавата финансови резерви са били достатъчни, за да може през последните години Дания да се откаже от валутните кредити и да изплати старите задължения, се посочва в документите.

"Фактът, че в момента Дания няма дългове в чуждестранна валута, е историческо събитие. Това показва, че сме успели да завоюваме в чужбина доверие към датската икономика и политиката на фиксиран валутен курс. Това е ден, когато можем да отдадем дължимото на разумната и отговорна икономическа политика на страната", посочи финансовият министър Кристиан Йенсен.

Според данни на датската централна банка страната е изтеглила първия си външен заем през 1757 година, когато получава от банкери в Амстердам и Хамбург половин милион ригсдалера. От 1834 г. до днешния ден в историята на кралството не е имало момент, когато дълговете в чуждестранна валута да са били напълно погасени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия отрече твърденията, че планира отваряне на нови военни бази в Сирия
Русия отрече твърденията, че планира отваряне на нови военни бази в Сирия
Пловдивската опера разширява партньорствата си
Пловдивската опера разширява партньорствата си