НОВИНИ

България - най-корумпираната държава в ЕС

За втора поредна година България е на 69-то място в света по индекса за възприятие на корупцията, отчитат от "Прозрачност без граници". Годишната класация отрежда на България мястото на най-корумпираната страна в ЕС, като в класацията след нас е само Сърбия. Румъния, Македония и Турция са преди нас. Най-малко корупция, според "Прозрачност без граници", има в Дания, Финландия и Швеция, които са начело в класацията. САЩ се нарежда на 16-то място, Русия - на 119-то, Китай - на 81-во.

Александър Марков
от Александър Марков
08:48, 27.01.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Калин Славов, изп. дир. на "Прозрачност без граници": Когато едно състояние стане трайно и обществото сякаш привикне към него, един от най-силните фактори за излизане от това стабилно дъно, на което се намираме, обществената нетърпимост сякаш не може да бъде активирана, нещо, което може да квалифицираме като притеснително.

Огнян Минчев, "Прозрачност без граници": Запазването на позицията и лекото спадане надолу по стълбицата, означава, че всички тези хора, институции, които са разпитвани за състоянието на корупцията в Б-я, възприемат българска институционална, икономическа, обществена система като едно блато, в което няма движение, в което проблемите остават, проблемите се задълбочават, няма изненади, всичко е постарому.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трансперънси интернешънъл: В 64 страни корупцията е намаляла
"Трансперънси интернешънъл": В 64 страни корупцията е намаляла
КЕВР няма да допусне шоково увеличение на цената на водата
КЕВР няма да допусне шоково увеличение на цената на водата