НОВИНИ

Дания е с най-стария национален флаг в света

Знаете ли коя е страната с най-стария национален флаг в света? Ще ви подскажем - намира се в Европа и е монархия.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:28, 18.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Това е най-старият национален флаг в света. Наричат го Данеброг или датски плат. В продължение на 800 години без прекъсване официално е знаме на Дания.

Престолонаследникът принц Фредерик и принцеса Мари лично участваха в тържествата в чест на националния символ. Те се проведоха във Вордингборг, на час път от столицата Копенхаген.

Сайдинг Ларсен, кмет на Вордингборг: Белият цвят е цветът на мира, червеният е на смелостта. Това говори за нас, датчаните като народ. Искаме мир, но го правим със смелост. Да постигаме и да откриваме мира във всичко.

Една легенда разказва, че Данеборг паднал от небето по времето на датския крал Валдемар Втори, управлявал през 13 - ти век и известен с името Победителят.

Нанна Холм, археолог: Във Вордингборг е живял Валдемар Велики. И оттук той е повеждал войните и флота си, за да завладява света, да завладява Европа. Това е първото място, където се е развяло знамето.

На празненствата се събраха много хора от цялото кралство. Поданиците на кралица Маргрете Втора се гордеят със знамето си, с историята и традициите, които ги свързват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба на парада на шампионите в Торонто, двама са ранени
Стрелба на парада на шампионите в Торонто, двама са ранени
Играта, Лео и Моисей с нов летен хит
Играта, Лео и Моисей с нов летен хит