Дания и нейната автономна арктическа територия Гренландия се споразумяха днес за почистването от отпадъци в изоставени американски военни обекти на острова, останали от времето на Студената война и преди това, предадоха ДПА и АП.

Според споразумението, подписано от датския министър на околната среда Есбен Лунде Ларсен и премиера на гренландското правителство Ким Килсен, Копенхаген ще плати за почистването 180 милиона крони (29 млн. долара) за период от шест години. Обща комисия ще подбере обектите, които да бъдат обхванати от плана, и ще надзирава работите.

Освен от времето на Студената война, някои от изоставените военни инсталации на САЩ на острова датират още от Втората световна война. Част от тях са в близост до Нуук - главния град на автономната територия.

Отпадъците, които трябва да бъдат отстранени, включват ръждясали варели, стари военни превозни средства, занемарени самолетни писти и химикали. През 1951 г. САЩ и Дания са сключили договор за изграждане на 33 бази и радарни станции в Гренландия. В текста на договора не се посочва кой е отговорен за почистването на обектите.

На остров Гренландия живеят 57 хиляди души. От 2009 г. територията има самоуправление, което не включва външната политика, отбраната и валутната система, отбелязаха агенциите.