Целта е те да не притесняват местните жители. Как сте стигна до това решение и какво ще представлява специализираният център - разказва Теодора Гатева.

Линдхолм, провинция Вординборг, на около 100 км от датската столица Копенхаген.

На този остров се помещават изследователски лаборатории. До няколко месеца те ще бъдат трансформирани в специализиран център за криминално проявени чужденци.

Кристиан Йенсен, министър на финансите на Дания: Създаваме този център, за да има къде да настаним криминално проявени чужденци, за да избегнем възможността те да продължат с деянията си.

Тук ще се приютяват бежанци, на които им е отказано убежище и са извършили престъпления. Или чужденци, които нямат разрешение да останат в Дания, но поради законови причини - като липса на документи, например, не могат да бъдат депортирани. Островът, който е с размерите на близо 10 футболни игрища, не е затвор, поясняват датските власти. Линдхолм се намира на 2 км и 800 метра от най-близкия бряг. Ферибот ще има, но той няма да се движи постоянно. Обитателите на центъра ще бъдат задължени да нощуват в него.

Всъщност Линдхолм е компромисното решение между управляващата консервативна партия и коалиционния и анитимигрантски партньор - Датската Народна партия.

Петер Скооруп, Датска Народна партия: Проблемът досега беше, че мигрантите престъпници живееха близо до нашите граждани, в градовете ни. На остров, който се намира на около 3 км от брега, ще е по-трудно.

Основната задача е мигрантите да бъдат лесно контролирани, смятат от датското правителство. Ще бъде осигурено постоянно полицейско присъствие.