НОВИНИ

Данък "уикенд" ще има, НС го е гласувал преди две седмици

Данък "Уикенд" все пак ще има.

Александър Марков
от Александър Марков
16:55, 17.12.2015
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

След дълги дебати и спорове и въпреки твърденията, че данъкът няма да бъде приет, той все пак е гласуван от депутатите преди две седмици. Налогът е задължителен по европейска директива, обясни днес председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова. Неяснотите около данък "уикенд" провокираха лидера на ДСБ Радан Кънев да поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

Данък-уикенд фигурира в промените в Закона за ДДС, обнародвани в Държавен вестник на 8 декември. Правилникът как ще се прилага подлежи на обсъждане. При гласуването в зала в крайна сметка са отпаднали най-оспорваните предложения - да се облагат стоките над 700 лева, както и данъкът да важи само за автомобили и недвижими имоти.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: "Остана това, че всеки един актив, който се ползва с двойно предназначение, и за нуждите на фирмата, и за лични нужди, в декларацията си по ДДС неговият собственик трябва да декларира каква част ползва за лични нужди и да начисли ДДС на нея. Само че без ясна методика и без праг. Когато аз го обяснявах на журналистите, на Бюджетна комисия и на Залата от трибуната на НС, никой не искаше да ме чуе".

Заради данъка днес лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър, защото влизал в сила с Правилника за прилагане на Закона за ДДС.

Радан Кънев, съпредседател на РБ: "Не познавам десен човек, който да не му я иска цяла година. Ние стискахме зъби цяла година, сега не се налага повече. Действително Горанов е голяма щета и за ГЕРБ, и за коалицията".

В писмено становище от финансовото министерство обясниха, че облагането на стоки и услуги, ползвани за лични нужди, е в сила още с приемането на Б-я в ЕС. И че с последните промени в закона и правилника към него само се уточнява механизма за облагане. Работодателите реагираха противоречиво. От Стопанската камара са против промените.

Димитър Бранков, зам.-предс. на Българската стопанска камара: "За нас промени, фундаментални промени в данъчното законодателство, начинът, по който се подготвят, приемат, трябва да е по-продължителен процес във времето. Да могат данъчно задължените лица да се произнесат със своите становища.

От Асоциацията на индустриалния капитал заявиха, че спорът никога не е бил да има или не "данък уикенд", тъй като той е задължителен, а как да се начислява - предварително или в края на месеца. Доволни са, че данъкът в крайна сметка ще се начислява впоследствие.

Добрин Иванов, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: "Механизмът е последващ. Т.е., когато собственикът или работниците и служителите ползват стока или услуга, за която е ползван данъчен кредит, тогава се начислява и възниква задължението за начисляване на ДДС върху ползвания данъчен креди, а не както беше началното намерение на МФ предварително бизнесът да заяви това чрез декларация".

И все пак - как точно ще се налага данъкът, тепърва предстои да мине на обществено обсъждане до 29 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледна работилница
Коледна работилница
​Федералният резерв на САЩ повиши основния лихвен процент
​Федералният резерв на САЩ повиши основния лихвен процент