Жените в Европейския съюз печелят средно с 16,2 % по-малко от мъжете. Това показват данни на Европейската комисия, представени днес. Един от начините за преодоляване на неравенството е подобряването на равновесието между професионалния и личния живот на семействата. Според проучване на Евробаромертър българите са на 26-то място по отношение на този баланс.

Десислава Апостолова с подробности от Брюксел.

Австрийците са най-доволни от всички европейци от баланса между личен и професионален живот. В първата десетка са още Дания, Финландия, Холандия, Белгия и Люксембруг. България е на 26 място. По-неудовлетворени от нас са само гърците, румънците и испанците.

ЕК предлага мерки за постигане на равновесие между професията и личния живот, които да направят така, че мъжете да се включват по-активно в отглеждането на децата. По този начин ще се премахне и неравенството между мъже и жени на трудовия пазар и по отношение на заплащането.

Вера Йоурова - еврокомисар по правосъдие и равни възможности: В сравнение с мъжете жените в Европейския съюз работят безплатно в продължение на два месеца всяка година. Повече не можем да толерираме това положение. Жените в Европа печелят с над 16 процента по-малко от мъжете.

За да да се премахне неравенството, Еврокомисията предлага редица законодателни мерки - като например мъжете да ползват повече отпуск при раждане на дете и повече бащинство. През миналата година само четирима от десетима мъже в ЕС са взели родителски отпуск, което според ЕК не е справедливо.