НОВИНИ

ДАНС експулсира от България още един турски гражданин

ДАНС е експулсирала още един турски гражданин, а друг е включен в списъка на нежеланите чужденци заради заплаха за националната сигурност. От миналата седмица досега ДАНС е взела мерки срещу общо 5 турски граждани, които представляват заплаха за националната сигурност. Взетите мерки са в изпълнение на функциите и правомощията на органите на Държавна агенция „Национална сигурност" по противодействие на заплахи за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС.

данс експулсира българия един турски гражданин
bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 22.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

На 21 март 2017 г. със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане на правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за срок от пет години на турски гражданин, извършвал дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация.

Лицето е пребивавало на територията на България от няколко години със статут на продължително пребиваващ като служител на турска държавна институция.

Друг турски гражданин, на основание член 21а от Закона за чужденците в Република България е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност на страната.

Според събраните от органите на ДАНС данни, по време на пребиваването си на територията на България лицето е правило опити за придобиване на информация, представляваща държавна тайна според националното законодателство. Придобити са данни за негови действия, насочени срещу единството на нацията и опити за оказване на въздействие върху български институции в полза на чужд държавен интерес.

Взетите мерки са в изпълнение на функциите и правомощията на органите на Държавна агенция „Национална сигурност" по противодействие на заплахи за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС.

Миналата седмица бяха взети административни мерки срещу други трима турски граждани заради извършване на дейност, насочена срещу националната сигурност на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирина Бокова взе участие в стратегическа конференция за борба с екстремизма
Ирина Бокова взе участие в стратегическа конференция за борба с екстремизма
Малки балерини от Русе имат нови костюми благодарение на двама творци
Малки балерини от Русе имат нови костюми благодарение на двама творци