Приключи проверката, разпоредена от главния прокурор заради спирането на програма „Хоризонт" на Българското национално радио за няколко часа в петък. Материалите се изпращат на Софийската градска прокуратура с оглед на данни за престъпление по служба, извършено от директора на дирекция „Техника" на радиото. Установено е , че по време на спирането на излъчването в ефир профилактика не е извършвана, дори не е имало технически проблем. Повече от Иво Никодимов.

Директорът на дирекция "Техника" в БНР Пламен Костов на 11 септември е уведомил генералния директор Светослав Костов, че трябва да се извърши вътрешно-студийна профилактика, която е планирана за 13 септември. В уведомлението няма и дума, че това налага прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт", установили проверяващите агенти на ДАНС и прокурори.

Сотир Цацаров, главен прокурор: На първо място - имало е реална, неограничена, пълна техническа възможност за излъчване. Не е имало каквото и да е нарушение на връзката между Радиото и НУРТС, което да не позволява излъчване.

Проверката установила обаче, че на 12 септември сутринта в 9 часа и 26 минути техническият директор на Националното радио чрез електронната поща изпраща писмо на НУРТС за спиране на излъчването на следващия ден.

Сотир Цацаров, главен прокурор: "Здравейте, моля ви да бъде прекратено излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември на територията на цялата страна за времето от 6 Часа до 11 часа поради профилактика на студийния ни комплекс." Това е поискал Пламен Костов, директор на дирекция "Техника" от НУРТС.

Проверката е установила още, че по време на спирането на излъчването в ефир профилактика не е извършвана, дори не е имало технически проблем, който да налага профилактиране на излъчващия комплекс. По същото време програма "Хоризонт" е била достъпна онлайн и е можела да се слуша в интернет на сайта на БНР.

Главният прокурор коментира и кандидатурата на заместника си Иван Гешев за поста на обвинител номер 1.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Господин Гешев има моята подкрепа, казвам ясно, че ще дам своя глас в подкрепа на господин Гешев, казвам ясно, че ще дам своя глас и ако се налага да гласувам и втори път за господин Гешев. Казано по друг начин, аз считам, че това е добър избор за българската прокуратура.

Сотир Цацаров коментира още, че ако ВСС избере Иван Гешев за главен прокурор, конституционното правомощие на президента е да прецени дали ще го назначи или откаже назначение. Според настоящия обвинител номер, ако държавният глава върне кандидатурата, това не трябва да се тълкува като разнобой между институциите.