НОВИНИ

Дарения за... култура

Над 5000 лева събра русенската Музикална гимназия в кампанията „Талант без граници“, която започна преди 2 месеца. Средствата са за нови пиана, рояли и ремонт на старите руски музикални инструменти. Най-голямото дарение до момента е от известната българска пианистка проф. Павлина Доковска.

bnt avatar logo
от Теодора Узунова
20:03, 28.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Всъщност дарителят в този случай е повече от един. Фондация „Русе – град на свободния дух“ разкри сметката, по която вече има 5192 лева. Близо 3500 от тях, или 2000 долара, са от проф. Павлина Доковска. Русенката е ръководител на департамента по пиано на едно от най-елитните училища за музика в Ню Йорк. Останалите дарители са възпитаници на Музикалната гимназия в Русе, както и хора, свързани с изкуството. Сред тях е поетесата и учителка по френски език София Гарджева.

Ели Минкова, изпълнителен директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“: „Това е списъкът на дарителите, към които ние се обръщаме с изключителна голяма благодарност за подкрепата.“

През април Националното училище по изкуствата ще получи от Фондация „Русе – град на свободния дух“ още 10 000 лева. С тях ще се смени механиката на концертния роял в зала „Русе“. Нов, за концертния салон, какъвто гимназията иска да закупи, струва близо 140 000 лева. Затова кампанията продължава. По време на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ бяха събрани още средства. До дни ще стане ясно колко са.

Ели Минкова, изпълнителен директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“: „Планираме подобни кутии да бъдат поставени на всички събития, свързани с музика през тази година в Русе.“

Идеята е с даренията да се купят 15 нови пиана, за да заменят тези, които не могат да се ремонтират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С концерт на Шломо Минц се открива Европейския музикален фестивал
С концерт на Шломо Минц се открива Европейския музикален фестивал
Ремонт в Старозагорския затвор
Ремонт в Старозагорския затвор