НОВИНИ

​Дари времето си на "Майчин дом"

Под мотото "За по-малко риск – повече шанс" десетки хора ще бягат благотворително на 11 юни в София, Пловдив, Варна и Бургас. Четирите града ще обединят усилия в помощ на СБАЛАГ "Майчин дом". Със събраните средства ще бъдат закупени 5 броя мониторингови системи на обща стойност 13720 лв. Това ще улесни проследяването на жизнено важните процеси в организма на бебетата.

Росица Белева
от Росица Белева
12:14, 08.06.2016
10022
Чете се за: 01:25 мин.
Още
​дари времето майчин дом

Без мониторите наблюдението на недоносените е изключително трудно, несигурно и крие много опасности за грешки, каза за news.bnt.bg началникът на Клиника по неонатология на "Майчин дом" Боряна Слънчева.

В клиниката на година преминават около 4000 новородени, като при над 750 от тях се налага интензивна терапия. Вече повече от 4 години недоносените, родени в болницата, достигат 20%, а в страната са 10-11%. В клиниката се лекуват и деца, родени от майки с проблемни бременности и заболявания от цялата страна, отчитат от СБАЛАГ „Майчин дом“.

Проф. Боряна Слънчева, началник на Клиника по неонатология СБАЛАГ „Майчин дом“: Поради общата си незрялост, много често недоносените деца имат неритмично дишане, което в много случаи дори спира, макар и за кратко. Това изисква 24-часово наблюдение, което се осъществява именно чрез специалните монитори. Чрез тях се следят най-жизнено важните показатели в организма на недоносеното, включително кислородното насищане на кръвта и сърдечната дейност. В момента нашата клиника не разполага с нужния брой монитори, което ежедневно ни принуждава да ги местим от един кувьоз на друг.

Дарителството за неонатологията е жизнено важно, допълва още проф. Слънчева. Именно чрез него „Майчин дом“ получава възможност и допълнителен шанс да се оборудва с най-съвременната апаратура в тази област, както и навреме да подменя амортизираната техника.



;

Кампанията „За по-малко риск – повече шанс“ вече получи и символична подкрепа. Пръв посланик на благотворителната кауза стана журналистът и шоумен Ники Кънчев. Към него се присъединиха и обичани български артисти като Лилия Маравиля, Деси Добрева и група Хоризонт. Те ще стискат палци на участниците в бягането в София, Пловдив, Варна и Бургас, точно в 9.00 часа по трасетата на 5kmrun.

;

Да бъдат по-сигурни и качествени грижите за малките пациенти е желанието на настоящи и бъдещи родители. Това мотивира и организaторите на благотворителната кампания „Дари времето си на 5kmrun“. Какво означава да „дариш времето си“?

Георги Станоилов, главен организатор на 5kmrun: Това ще рече, че за каквото време финишираш 5-те км в този ден, такава сума ще дариш за каузата. Например бягаш за време 22:38 – даряваш 22 лв., бягаш за 31:18 – даряваш сумата от 31 лв. и така нататък… Естествено, че това "условие" е нашето желание, но всеки може да дари сума според собствените си възможности!

Рекорди на трасето в този ден няма да се изискват. Напротив – на почит ще бъдат хората, които ще носят потника „Последен“. Затова, ако има меценати и истински благодетели, хора които искат да предоставят дори още по-голяма сума, нека от сега се свържат с нас, призоваха организаторите.



;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмица на водното спасяване
Седмица на водното спасяване
До 40% ще бъдат орязани допълнителните пенсии в Гърция
До 40% ще бъдат орязани допълнителните пенсии в Гърция