На сцената на фестивала Санремо тази вечер излиза българката Дариана Куманова. Тя ще дирижира оркестъра по време на изпълнението на нейния ученик Леонардо Монтейро. Той е един от фаворитите за спечелването на Голямата награда. Дариана е доцент в академията на Санремо, където обучава младите кандидати за фестивала.

Мая Димитрова разговаря с нея.

Изключителна чест и отговорност. Така вокалният педагог Дариана Куманова приема факта, че е избрана да бъде единствената жена тази година, която ще дирижира оркестъра.

Дариана Куманова - музикант и продуцент: В историята на Сан Ремо са 4, аз съм четвъртата жена в историята на Сан Ремо. Тоест от 68 години са допуснали само 4 жени на сцената.

Преподавател в академията на Санремо, Дариана вече е имала ученик, спечелил Голямата награда на фестивала - певицата Ариза през 2014 г. От една година тя работи усилено с Леонардо Монтейро, който успява да се класира за участие тази година.

Дариана Куманова - музикант и продуцент: След огромна селекция от над 4000 човека останаха 800, 150, 8 и накрая двама.

За да стигне дотук, Дариана променя целия репертоар на Леонардо, дори начина му на пеене.

Дариана Куманова - музикант и продуцент: Още като пя първия път пред комисията, излезнаха и казаха това е "извън класацията". Това е човек, който пее невероятно и го забелязаха веднага.

Букмейкърите го поставят на второ място в класирането.

Дариана Куманова - музикант и продуцент: На последната репетиция, генералната репетиция, журналистите са казали, че е бил най-добрият.

В клипа към песента участва българската актриса Елена Ганчева. Тази година регламентът на фестивала е променен и ще може да се гласува само в трите минути по време на изпълнението.

Дариана Куманова - музикант и продуцент: Много са важни гласовете, така че българи в Италия - гласувайте, моля ви. имаме нужда от вашата подкрепа!

Дариана и Леонардо излизат на сцената днес и утре. Ако получат достатъчно гласове, ще бъдат и на финала в събота.