Личният печат на граф Николай Игнатиев - един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор, ще бъде дарен на Националния военноисторически музей в навечерието на националния празник.

Санстефанският мирен договор е подписан 3 март 1878 г. и слага край на Руско-турската война.

Печатът ще бъде показан за първи път на 3 март, когато музеят ще работи с безплатен вход в чест на празника.

Досега семейна собственост, печатът ще бъде предаден от правнука на руския генерал и дипломат – Димитрий Игнатиев, който пристига за случая.

Само на 3 март посетителите ще могат да видят вещи на Опълчението и на доброволческите чети, участвали в войната, сред които сабята на Жельо войвода, пушката на Ильо войвода и мушкетонът на Панайот Хитов.

Споменът за кръвопролитните боеве при Стара Загора ще бъде пресъздаден с оригиналната пика на Самарското знаме, която в боя е огъната под напора на мъртвото тяло на подполковник Калитин.

Свободата през призмата на почитта и благодарността към всички, чиито усилия и саможертва водят до успешния край на войната, ще бъде представена чрез някои от възпоменателните знамена, изработени от обществени комитети в освободените български градове, и сребърни чаши, подарени от руския император на останалите живи опълченци по повод 25-ата годишнина от Руско-турска война. Сред експонатите е и символичният ключ на паметника на връх Шипка, поднесен на цар Борис III при откриването на монумента.