НОВИНИ

Датският премиер иска отлагане на планирано посещение на турския му колега

Премиерът на Дания Ларс Льоке Расмусен обяви днес, че от солидарност с Холандия, предлага отлагане на посещението на турския премиер Бинали Йълдъръм в Копенхаген, предадоха Ройтерс и ТАСС. "Неотдавнашните нападки на Турция срещу Холандия не може да не бъдат засегнати на предстоящата среща. Имайки предвид това, аз предложих на турската страна да я отложим", се посочва в прессъобщение на датския премиер, цитирано от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
16:24, 12.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света
датският премиер иска отлагане планирано посещение турския колега

Двустранните разговори между премиерите на Дания и Турция трябваше да се състоят този месец. Ръководителят на датското правителство обяви, че Копенхаген следи събитията в Турция "с голяма тревога", посочва ТАСС.

"При обикновени обстоятелства, това не би попречило на срещата и ние бихме изказали нашите опасения открито. Но, отчитайки характеристиките, които Анкара даде на западните демокрации, срещата би означавала, че Дания се отнася към действията на Турция по-меко отколкото е в действителност", добави Расмусен. "При обикновени обстоятелства за мен би било удоволствие да поговоря с г-н Йълдъръм, както това стана в Анкара на 10 декември", посочи датският премиер.

Дипломатическият скандал между Амстердам и Анкара започна вчера с отказано разрешение за кацане в Холандия на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който искаше да говори на митинг пред турски избиратели в Ротердам. Холандските власти забраниха изявите в страната на турски политици, които набират подкрепа за референдума за конституционни промени в Турция следващия месец.

Независимо от забраната, вчера от Германия в Холандия пристигна турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая. Холандската полиция не ѝ даде възможност да говори пред турската диаспора и също така блокира входа на турското консулство. Няколко часа по-късно министърката бе обявена за "нежелан чужденец" и с полицейски ескорт бе изпратена до границата с Германия.

В отговор турският премиер критикува действията на Холандия и заяви, че Анкара ще предприеме "най-сурови" ответни мерки. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и външният министър Мевлют Чавушоглу обвиниха Холандия в "нацизъм" и "фашизъм".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Размирици в грузинския град Батуми
Размирици в грузинския град Батуми
Мъж загина при взрив на газова бутилка в столичния ж.к. Гео Милев
Мъж загина при взрив на газова бутилка в столичния ж.к. "Гео Милев"