Канцеларията на британския премиер Тереза Мей заяви днес, че няма промяна в плановете за официално посещение на президента на САЩ в Обединеното кралство, след като вестник "Гардиън" съобщи, че то е отложено, предаде Ройтерс.

© снимка: БТА / АРХИВ

Вестникът цитира неназован съветник на Мей, който бил в помещението, докато тя разговаряла по телефона с Доналд Тръмп. Според източника Тръмп й казал, че не иска да отива във Великобритания, ако там ще има големи протести срещу него. Разговорът се бил състоял през последните няколко седмици, твърди "Гардиън".

"Няма да коментираме спекулации по съдържанието на частни телефонни разговори", заяви говорител на "Даунинг стрийт" 10. "Кралицата отправи покана към президента Тръмп да посети Обединеното кралство и в тези планове няма промяна", каза говорителят.

Засега Белият дом не е коментирал публикацията в "Гардиън", отбеляза Ройтерс. Агенцията припомни, че официалното посещение на Тръмп във Великобритания бе договорено по време на визитата на Мей във Вашингтон през януари. Не бе оповестено кога ще се състои то, но британски медии казаха, че то е насрочено за октомври.

По-рано този месец Тръмп бе остро критикуван във Великобритания заради публичните си критики срещу лондонския кмет Садик Хан след терористичната атака в Лондон. Тереза Мей се видя принудена да защищава Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия.

"Гардиън"​: ​Визитата на Тръмп в Лондон е отложена поради опасения за протести

"Гардиън"​: ​Визитата на Тръмп в Лондон е отложена поради опасения за протести

Планираното официално посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания е било отложено, след като той казал по телефона на премиера Тере...