НОВИНИ

Дъблин предупреди Лондон, че няма много време за осигуряването на плавен Брекзит

Министър-председателят на Ирландия Лио Варадкар предупреди днес Великобритания, че не й остава много време, за да си осигури плавно излизане от ЕС, предадоха Ройтерс и ДПА.

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 21.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
дъблин предупреди лондон време осигуряването плавен брекзит

Варадкар се срещна с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ на ЕС по Брекзита Мишел Барние.

Лио Варадкар, министър-председател на Ирландия: Нека бъда откровен. Няма много оставащо време, ако трябва да сключим споразумение и то да бъде задействано до момента, когато Великобритания напусне Европейския съюз.

По думите на Варадкар на срещата е имало "пълно съгласие", че трябва да се положат допълнителни усилия за успеха на преговорите.

Ирландският вицепремиер и министър на външните работи и търговията Саймън Ковини каза преди това в интервю, че британският премиер Тереза Мей трябва да удържи обещанието си за бъдещата граница между Великобритания и Ирландия. Пред националната електронна медиа Ар Ти И Ковини подчерта, че неговата страна е искала и очаквала "значителен напредък в преговорния процес през юни", но британското правителство не е било в състояние да го осигури.

;

Тази позиция на Дъблин беше подкрепена от Юнкер, който каза, че това е и позицията на останалите членове на ЕС. Той се съгласи, че британската страна трябва да предприеме значими стъпки в преговорите.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Искам отново и отново да го кажа ясно, че Ирландия не е сама, Ирландия е подкрепена от 26 държави членки и от Комисията и това няма да се промени. Твърдо съм против изкушението да бъде изолирана Ирландия. Ирландия трябва да бъде част от сделката.

След преговорите си с Тереза Мей вчера в Лондон Мери Лу Макдоналд, лидер на ирландската републиканска партия "Шин Фейн", каза, че британският премиер „е омаловажила ангажимента на своето правителство“ към претенциите на Дъблин. Ирландското правителство и 27-те от ЕС трябва да бъдат нащрек и да не допуснат Великобритания да наложи свой дневен ред, каза опозиционният лидер, като призова за защита на ирландските граждани, икономика и политически процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания с равенство срещу Австралия и в група "C" става интересно
Дания с равенство срещу Австралия и в група "C" става интересно
Съпругата на израелския премиер Нетаняху  е обвинена в измама
Съпругата на израелския премиер Нетаняху е обвинена в измама