Повече от 100 жители на община Кочериново излязоха на протест тази сутрин, заради липсата на вода вече един месец. Протестиращите блокираха за около 1 час главния път, който води до Рилския манастир.

Хората от селата в община Кочериново разказаха, че вече един месец от чешмите им не потича вода. Едва вчера водата е дошла само за един час.

Синхрон: Без вода, без нищо, ами ако дойдат някой с малки деца от къде ще ги изперем, ние няма с какво да си измием очите.
Синхрон:
При Драгодан има една чешма на пътя, от там всеки ден с туби, бидони, ... Водоноската минава, но тя не може да смогне.
Синхрон: Баня няма да не може да се изкъпеш, да отидеш на тоалетна. Това е срамота, 21 век сме.

Община Кочериново и община Рила се захранват с вода от язовир Калин, според местните жители обаче причина за режима е безстопанственото изтичане на водата в община Рила, където няма водомери, които да засичат потреблението.

Илинка Маринова, кметски наместник на село Крумово: "Официални данни получаваме по 145 литра в секунда влизат в резервара на Рила, ние тука получаваме 2."
Иван Минков, кмет на община Кочериново: "Това ако не са водоноските, това е трагедия за тия хора, те нямат вода за пиене, не за миене, а за пиене нямат вода. Всеки ден по десетина тона пращам вода с водоноски, обаче товае само за пиене."

От Водоснабдяване и канализация „Кюстендилска вода”, казаха че водоподаването е намалено, заради ремонт на ВЕЦ в района, който ще продължи до края на септември месец. От водното дружество са поискали селата да бъдат захранвани от друго място, но дебитът е малък и недостига.