НОВИНИ

Децата в Русе масово са с кариеси

10 % от русенските ученици между 14 и 18 години вече са с един изваден постоянен зъб. Това показват наблюденията на детските стоматолози в града. Според тях вина за развалените зъби на децата имат и родителите, които често пренебрегват профилактичните прегледи.

bnt avatar logo
от БНТ
06:36, 19.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Причините за лошото орално здраве на децата са, че от години вече не съществуват стоматологичните кабинети в училищата. Липсата на достатъчно внимание от родителите също си казва думата. Дори в момента, когато има безплатна кампания за поставяне на силанти на децата от 5 до 8 години, денталната процедура е приложена едва на 170 деца.

Д-р Цветанка Доганова - управител на Център по дентална медицина: Младите хора са ангажирани и бих казала незаинтересовани. Престъпно е, когато се прави тази безплатна кампания, да не се възползваш от нещата.В крайна сметка това е за здравето на тези деца.

Поставянета на силанти практика представлява поставяне на бариера между зъбите и колонията от бактерии в устната кухина, отнема не повече от 20 минути. Направеният скрининг на 400 деца от русенска област, които вече имат силанти показва, че кариесите им са намалели. Методът се прилага от 40 години в страни като Япония и САЩ , но у нас националната програма стартира през 2009-а година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици в Пловдив влизат в училище само с чип
Ученици в Пловдив влизат в училище само с чип
Последен двубой преди изборите между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп
Последен двубой преди изборите между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп