Да отпадне тайната на осиновяването ще настоява омбудсманът Мая Манолова. Тя обяви днес предложенията си за изменения в седем закона, които ще внесе в парламента. Сред промените е и идеята таксите на частните съдебни изпълнители да не надвишават размера на дълга.

Преди пет години Анета Шаркова от Смолян - майка на 4 деца, тегли жилищен кредит от 40 хиляди евро. Заради проблем с вноските, той става изискуем. Закупеното с кредита жилище е обявено на търг за 51 хиляди лева. Заради лихвите и таксите на частния съдия-изпълнител обаче дължимата сума скача на 164 хиляди.

Това е един от драстичните примери, които според омбудсмана налагат спешни промени в Гражданско-процесуалния кодекс.

Мая Манолова - омбудсман
Ще настояваме длъжникът да има възможност да обжалва оценките на недвижимите имоти, които се изнасят на публична продан. Сега жалбите, които получаваме от хора, чиито имоти са продадени на безценица за жълти стотинки, са стотици.

Манолова настоява да се забрани и запорирането на парите на общини за детски градини, училища, социално подпомагане и здравеопазване. При нея има десетки сигнали на кметове за подобна практика, като последният е от община Стара Загора.

Мая Манолова - омбудсман
Въпреки че има спорно вземане в съдебен процес, по което е внесъл парична гаранция. сметките на общината са запорирани от ЧСИ.

Друго предложение предвижда отпадане на юрисконсултските възнаграждения за монополните дружества, държавните и местните органи. Сред промените в Семейния кодекс са възможността биологичният родител да оспорва припознаването. Промени и в закона за енергетиката - отпадане на таксите при смяна на топлинен счетоводител и отпадане забраната за демонтаж на радиатори. Намаляване наполовина или премахване на лихвите по студентските заеми, ще поиска още от парламента омбудсманът.