"План Маршал" за решаване на проблема с домашното насилие срещу жени - това е целта на започналия днес национален дебат по темата във Франция. Инициативата събира в седалището на правителството в Париж неправителствени организации, правозащитници, представители на властта и близки на жертвите. Тримесечните консултации по необходимите мерки се наблюдават от премиера Едуар Филип.

Очакванията за политическа реакция срещу домашното насилие във Франция сега са по-силни отвсякога пред лицето на сряскащи статистики.

От януари до началото на септември тази година 100 французойки са били убити от настоящ или бивш съпруг или партньор. Жертвите за цялата 2018-та са 121. Насилието у дома е причина за 20 процента от всички самоубийства във Франция, посочват специализираните служби.

На 22 април тази година тялото на 53-годишната Мари Ализ Дибон е окрито в куфар по река Оаз. Подозренията падат върху партньора ѝ, който сестрата на жертвата описва като изключително ревнив и манипулативен. Опитите му за пълен контрол над жената завършват фатално.

Франция отделя 78 милиона евро годишно за справяне с домашното насилие, но исканията са за поне половин милиард. Толкова са необходими за изграждане на достатъчно убежища за жертви, финансиране работата на институции и специализирано обучение на полицаи, магистрати и здравни работници.

Чуват се и гласове за центрове за задължителна платена терапия на насилници, както и за презумпция за достоверност на жалбите за домашно насилие. Друга идея е въвеждане на общонационална скала за оценка на риска за потенциалните жертви.