Мнозинството от eвродепутатите от комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент одобряват отпадането на наблюдението върху България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Това става ясно днес по време на обсъждане в комисията на последните доклади за България и Румъния. Преди окончателното отпадане на доклада Европейската комисия ще вземе под внимание мнението на Европарламента и държавите-членки. Още от кореспондента ни в Брюксел Д. Апостолова.

По-голямата част от евродепутатите от правната комисия приветстват решението на Еврокомисията за отпадане на наблюдението на българската правосъдна система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Според тях той е дискриминационен по отношение на България и Румъния. Те са на мнение, че Европейската комисия трябва да следи за спазването на върховенството на закона във всички държави членки. Все още се уточнява под каква форма Европарламентът ще изрази своята позиция за отпадането на механизма.

Петър Витанов - евродепутат от БСП/Група на социалистите и демократите: "Това е безпрецедентна процедура, която няма аналог и ние самите не знаем по какъв начин това ще се случи. Дали ще се случи с дебат и резолюция в Европейския парламент, дали чрез писмо от председателите на политическите групи ще се изисква становището на ЕП. За нас самите също е неясно по какъв начин това ще стане, но в крайна сметка се приближаваме до момента, в който механизмът ще отпадне.

Според Емил Радев от ЕНП, който председателства заседанието на правнатакомисия, има огромна подкрепа в ЕП за окончателно отпадане на механизма.

Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: И Европейската народна партия, и Партията на социалистите и демократите, Зелените, Обнови Европа се изказаха в подкрепа на това да отпадне механизма. Благодаря на моите български колеги, които бяха тук и подкрепиха България. Оттук нататък координаторите ще вземат решение за най-бързата процедура. Надявам се в следващите няколко дни да имаме такова решение и да изпратим мнението на ЕП до ЕК".

Критики към България все пак имаше от групата на европейската обединена левица. Според евродепутата Клер Дейли в България се срещат заплахи срещу журналисти и прояви на тормоз и има злоупотреби със селскостопанските субсидии.

Освен Европейския парламент, своята позицията за отпадането на доклада трябва да дадат и държавите членки.