НОВИНИ

Дебати на висок тон в НС заради Закона за личната помощ

Социалната комисия в парламента прие на второ четене Законопроекта за личната помощ. Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" и омбудсманът Мая Манолова обаче останаха недоволни, защото според тях след 1 септември няма да има пари за личната помощ. Омбудсманът ще пише жалба до Конституционния съд, а майките заплашиха отново с активни протести.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:12, 27.11.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Дебатът премина на висок тон. Първо спор имаше дали да останат обученията за хората с увреждания за това как да управляват личната помощ. Депутатите ги отхвърлиха заради липса на пари.

Антон Кутев - депутат: Искам да ви кажа, че финансово вие изобщо не сте обезпечили този закон. Така че, ако това е логиката по-добре не приемайте закона изобщо.

После стана ясно, че средствата за личната помощ ще се определят от държавния бюджет. Тук омбудсманът гневно заяви, че така законът се обезсмисля.

Мая Манолова - омбудсман: Финансите не дадоха една стотинка за този закон! Този закон ще действа толкова, доколкото финансовия министър реши да определи средства в държавния бюджет. Ами това е абсурдно! Ако бъде приет ще го атакувам в Конституционния съд и ще заявя, че вие се подигравате с този закон. Подигравате!
Хасан Адемов: Единствената ми молба е да не се подигравате с труда на работната група.

Дебатът ескалира съвсем, когато се стигна до въпроса как ще се плаща на асистентите за хора с увреждания. В закона е предвидено догодина те да получават 560 лева месечно, а по-нататък заплатата им да расте.

По думите на социалния министър Бисер Петков от централния бюджет за догодина са заделени 71 милиона и 500 хиляди лева. Те обаче ще се харчат и за асистентски програми, които вече съществуват. Ето защо омбудсманът се усъмни, че до 1 септември ще свършат.

Мая Манолова - омбудсман: На практика на 1 септември пари няма да има и хората ще останат без личен асистент.

Друг спорен текст гласи, че от месечната помощ за деца с увреждания над 90% ще се удържат 380 лева за асистент. Сега помощта е 930 лева. Проблемът е, че и за по-малко часове работа на асистента с детето, удръжката ще е 380 лева. Омбудсманът предложи това да се промени, но текстът остана непроменен.

Вера Иванова - майка на дете с увреждане: Това е положението - пари няма. Това може би ще ни накара да поискаме отговорност от Бойко Борисов къде е обещания закон.

Майките казаха, че ако не получат задоволителен отговор, ще протестират отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 60 потънали кораба пазят тайните на Черно море
Над 60 потънали кораба пазят тайните на Черно море
Депутатите удължават работното си време заради дебатите около бюджета на НЗОК
Депутатите удължават работното си време заради дебатите около бюджета на НЗОК