НОВИНИ

Реакции на ЕС за вота в британския парламент

Резултатите от вота снощи в Британския парламент се превърнаха в основна тема за дебат в Европарламента. Предоговаряне на споразумението Европейски съюз - Великобритания няма да има - по тази тема обединена Европа е непреклонна. Как ще действа Съюза от тук насетне - дебатът в Европарламента в Страсбург проследи Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:16, 16.01.2019
Чете се за: 01:36 мин.
По света

След 18 месеца съвместна работа между Великобритания и преговарящите на Евросъюза и изписване на споразумение от 600 страници, опасността от дезорганизирано напускане на Евросъюза изглежда напълно реална след снощния вот в британския парламент. Като задънена улица - така се определя в ЕП в Страсбург ситуацията във Великобритания.

Главният преговарящ по въпросите на ЕС за Брекзит Мишел Барние изрази съжаление за вота от снощи. Изрази и притеснението си, че в момента в британския парламент няма мнозинство, което да предложи алтернатива, а от това най-много биха пострадали гражданите - както британските, така и европейските.

Ето още от изказванията:

Франс Тимерманс: Споразумението между ЕС и Великобритания беше оптималният вариант за 2 страни, които преговарят. Споразумението беше минимално вредно, защото знаем, че Брекзит носи много вреди, които ние трябва да намалим. Готови сме за всички сценарий, дори за един дезорганизиран Брекзит.
Мишел Барние: Споразумението даваше сигурност и на британските и на европейските граждани. Даваше сигурност на обществения и частния сектор, на единния пазар, на администрацията, защото се предвиждаше преходен период. Създаваше спокойствие на Ирландия и Северна Ирландия. Нашата решимост диктува да избегнем сценария за напускане на Великобритания без споразумение, но работим и в тази посока.

Какви биха били последствията при напускане на ЕС без споразумение? Коментар пред БНТ от българските евродепутати - Емил Радев от ЕНП и Момчил Неков от ПЕС.

Емил Радев, евродепутат от ЕНП: Това означава много тежки последствия, както за икономиката, така и във всички сфери, защото това означава Великобритания да излезе без споразумение от над 200 сключени споразумения. Освен икономическите последствия, това значи, че се прекратяват и отношенията като организации като Европол, Евроджъст, в областта на сигурността, съдебното сътрудничество, въздухоплаване, транспорт и т.н. Основните последствия главно ще са за Великобритания, но и ЕС се готви за този лош сценарий с аварийни планове, вземат се нужните мерки, защото това е един от възможните сценарии.
Момчил Неков, евродепутат от ПЕС: Има много варианти, единственото нещо е, което е сигурно, че няма нищо сигурно. Най-добрият вариант беше да има организиран изход на Великобритания от ЕС, сега топката е в полето на Великобритания. Тереза Мей трябва да предложи план Б. Този план има няколко варианта. Или да се пробва да се предоговори с ЕС или да има отново прегласуване, а защо не да има и втори референдум. 2016 г, когато беше направен референдума, първо, че нямаше достатъчно информираност, а второто е, че са минали три години. През тези години тези, които са били 15-годишни, вече са 18-годишни и те ще носят последствията от Брекзит.

Ситуацията се променя непрекъснато, сценариите се пренаписват всеки ден - от напускане без споразумение, през отлагане, до нов референдум. Но и обратното броене продължава. Остават точно 72 дни до 29 март - денят, в който Великобритания трябваше да напусне Евросъюза. Дали, кога и как - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите решават дали да дадат мандат на кабинета за преговори със САЩ за F-16
Депутатите решават дали да дадат мандат на кабинета за преговори със САЩ за F-16
Британският парламент гласува днес вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей
Британският парламент гласува днес вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей