НОВИНИ

Дебати в македонския парламент за новото правителство

В македонския парламент започнаха дебатите по проектоправителството на социалдемократа Зоран Заев. Министрите в него са 25. Двете партии на етническите албанци получават шест министерски кресла. За първи дипломат на Македония е предложен Никола Димитров, бивш посланик в САЩ и Холандия.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:17, 30.05.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Програмата и предложенията за министри на социалдемократа Зоран Заев бяха единствената точка на заседанието на македонския парламент. Заев обяви, че ще оглави реформаторско правителство.

Неговите приоритети са три - по-добра икономика, по-ефикасно правосъдие и по-бързо членство в НАТО и Европейския съюз.Македония ще бъде държава на всички нейни граждани, каза Заев.

Зоран Заев, лидер на Социладемократическия съюз в Македония: "Новата държава ще бъде посветена на икономиката, НАТО, Европейския съюз..."

Министрите в новия кабинет са 27. Премиерът обеща и по-висок жизнен стандарт за македонците - минимална заплата от 260 евро, средна от 500 евро. Земеделците ще получават по-големи субсидии, токът ще поевтинее.

Две партии на етнически албанци, "Демократичният съюз за интеграция" и "Алианс за албанците" получават общо 6 министерски кресла и двама вицепремиери. Осем от министрите са без ресор. Албанската партия Беса не участва в новото правителство.

Заместник-председателят на Социалдемократическия съюз Радмила Шекеринска е предложена за министър на отбраната,а бившият съветник по сигурността на президента Трайковски Никола Димитров за външен министър. Очаква се неговият състав да бъде гласуван най-късно утре, в полунощ. Засега не е ясно как ще гласува партия Беса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Езикът на тялото в дипломацията
Езикът на тялото в дипломацията
Нова експертиза по делото за Ахмед Муса
Нова експертиза по делото за Ахмед Муса