В 9 часа започват дебатите по третия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Първите два вота бяха неуспешни и бяха за корупцията и за сигурността.

Целта, разбира се, е да се подаде оставка на правителството, обясни Георги Гьоков от БСП.

Георги Гьоков, депутат от ПГ на БСП: Но има и друга цел - целта е хората да разберат, че всъщност надали има друго мнение, различно от това, че здравеопазването е една дълбоко нереформирана сфера, неправилно функционираща. Една система, която гълта все повече пари и никой не е удовлетворен от дейностите в здравеопазването - нито пациентите, нито лекарите, нито държавата. Една система, която е превърнала най-ценното, което притежава човек - здравето - в търговия и система, която генерира смърт.

Според Гьоков единственото, което управляващите са измислили до момента, е да съберат повече пари от здравноосигурените и да потъват в нереформираната система. Целта ни е да покажем слабите места на системата в момента и управляващите да си направят изводи.

Александър Иванов от ГЕРБ обаче контрира, че здравноосигурителната система и сегашния модел е заложен 1997 - 98-а година, когато БСП и други политически сили са управлявали, а ГЕРБ "въобще не са били на политическия небосклон".

Aлександър Иванов, депутат от ПГ на ГЕРБ: Аз се надявам днес да извлечем положителните страни от дебата, тоест да чуем експертното мнение и наистина ГЕРБ и ОП са първите, които искат и поставят проблемите да ги решим на масата, тоест с нови реформи в здравната система. Никой не отрича, има начини да бъде подобрен моделът и нека вървим натам. Но да говорим за краха, който говори БСП и да спекулираме със, за съжаление, някои случаи, които наистина в медицината има тежки случаи, които са нелечими или не могат да бъдат с положителен резултат, така да се каже, излекувани хората, не трябва да се спекулира с тях и хорското нещастие.


Лекарският съюз: Желанието ни е да се оптимизира системата на здравеопазването

Лекарският съюз: Желанието ни е да се оптимизира системата на здравеопазването

Здравеопазването функционира макар и въпреки толкова много критики, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Хората са по работните си места и р...

Системата трябва да бъде реформирана и надградена, категоричен е Иванов.

Хасан Адемов, депутат от ПГ на ДПС: Вотът на недоверие е един тежък политически инструмент на опозицията, но при очертаващото се аритметично мнозинство, очевидно е, че този вот е призван да се предизвика една сериозна дискусия между опозиция и управляващи, от гледна точка на това да се предприемат мерки за коригиране на недостатъците в системата.

За нас от ДПС е ясно, че има проблеми в сектора, те не са от днес и вчера, обясни Адемов. Той е категоричен, че наливането на допълнителни средства в системата обаче не води до постигане на здравни цели.

Вотът е един политически инструмент, който идва след другите опити на опозицията да обърнат внимание върху важни въпроси в тази сфера, обясни от своя страна Явор Нотев от Обединени патриоти.

Явор Нотев, депутат от ПГ на Обединени патриоти: Българските граждани са единни в стремежа да изискват и са в правото си да изискват високо качество на здравеопазване и решаване на проблемите в тази сфера.
Това, което може да се извлече от дебата, който ще последва в днешния ден, трябва да бъде търсене на решаване на въпросите на високо експертно ниво.