Според разпоредбите на ЕС, всеки гражданин на страна-членка на ЕС има право на детски надбавки в Германия, ако работи в тази страна и плаща там своите данъци и социални осигуровки. В Германия отново възникна дискусия около тази уредба.

Депутатът от „Алтернатива за Германия" Рене Шпрингер каза: „Невъзможно е да обясним на данъкоплатците защо месец след месец се изплащат детски надбавки, примерно, на български деца, които живеят в България." В отговор на запитване от неговата партия, Германската агенция по труда съобщи, че през 2017 година в чужбина са били преведени 343 милиона евро детски надбавки.

В сравнение с 2010 година тази сума се е увеличила почти десет пъти. Миналата година общо над 215 хиляди деца, живеещи извън Германия, са получили такива детски надбавки. Най-много получаващи надбавки деца живеят в Полша, следват хърватските и румънските деца. Данните за децата в България, които получават надбавки, защото родителите им работят в Германия, датират от 2014 година, когато броят им е бил 2100.

През 2016 година тогавашният финансов министър Шойбле предложи на тези деца да се изплащат надбавки не по германските тарифи, а според ставката в техните държави. Но Европейската комисия отхвърли предложението. Размерът на детските надбавки в отделните страни-членки на общността е различен. В Германия те са 194 евро на месец за първо и за второ дете, в Румъния и България около 20 евро месечно.